Op heterdaad betrapt

Dealende portiers in Amsterdams hotel betrapt door undercoveragenten

11 november 2018 09:45 Aangepast: 11 november 2018 10:42
De ingang van Hotel W in Amsterdam. Beeld © ANP

Drugs als roomservice. Drie portiers van het chique W Hotel in Amsterdam zijn op staande voet ontslagen, omdat ze op hotelkamers cocaïne of pillen aan gasten verkochten, meldt AT5. Ze werden op heterdaad betrapt tijdens een vernuftige undercoveractie.

'Kunnen we wat lekkers krijgen voor vanavond? Iets om wakker te blijven.' De portier van het vijfsterrenhotel in het centrum wist genoeg en kwam even later terug met twee witte envelopjes. Wat hij niet wist, was dat hij zojuist cocaïne aan een agent had verkocht.

Twee van zijn collega's liepen op een vergelijkbare manier tegen de lamp. Het drietal staat volgende week voor de politierechter.

Hotel beloofde mee te werken

Het management van het W Hotel had al een tijd het vermoeden dat personeelsleden deze verboden 'roomservice' aanboden en vroeg daarom dit voorjaar aan de politie om de zaak discreet te onderzoeken. Het hotel beloofde volledige medewerking.

Een undercoveractie volgde. 

Tijd voor actie

Twee agenten logeerden vijf dagen op rij in een kamer met zicht op de hoofdingang. Daar konden ze live meekijken met alle beveiligingscamera's van het hotel. Via een portofoon vingen de rechercheurs de communicatie van het hotelpersoneel op.

Twee maanden later was het tijd voor actie. Een officier van justitie gaf toestemming voor een zogeheten pseudokoop: de agenten mochten 'in het belang van het onderzoek' drugs kopen bij de verdachten.

'Agenten hebben het uitgelokt' 

De advocaten van de drie portiers denken dat de undercoveragenten daarin te ver zijn gegaan. "Uit het dossier blijkt dat zij er bij de verdachten net zo lang op hebben aangedrongen tot hen daadwerkelijk drugs werden geleverd", zegt een van hen tegen AT5. "Mogelijk is de politie te ver gegaan, omdat zij hierdoor de verdachten heeft uitgelokt tot het verkopen van drugs terwijl ze helemaal niet de intentie hadden."

Het W Hotel wil niet inhoudelijk reageren, maar zegt in een reactie tegen AT5: "We hebben de politie geassisteerd in een onderzoek. Omdat het nu in hun handen ligt, kunnen we verder geen commentaar geven", aldus een woordvoerder. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`