Blokkeerfriezen

Ton opgehaald voor 'blokkeerfriezen', schenkingen van wel 1500 euro

10 november 2018 18:59 Aangepast: 10 november 2018 19:04
Jenny Douwes. Beeld © ANP

De inzameling voor de zogenoemde blokkeerfriezen loopt als een trein. In een dag tijd is er meer dan 100.000 euro opgehaald. Sommige donateurs storten meer dan duidend euro's.

Het geld is bestemd voor de juridische kosten die een hoger beroep met zich meebrengt. De mensen die vorig jaar de A7 blokkeerden om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, kregen vrijdag taakstraffen opgelegd door de rechter in Leeuwarden.

Aanzienlijke bedragen

Het boegbeeld Jenny Douwes kreeg 240 taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. Van de 34 blokkeerders worden 33 bijgestaan door advocaat Tjalling van der Goot.

De donateurs zijn verontwaardigd over de hoogte van de straffen. Mensen laten hun soms aanzienlijke bijdrage vergezeld gaan van teksten als 'We hebben geen onafhankelijke rechters, wel linkse rechters', 'Zwarte Piet is niet racistisch' en 'Laat vreemdelingen niet ons kinderfeest en cultuur verstieren!'.

Geld inzamelen

Eerder werd via doneeractie.nl ook al geld ingezameld voor de supporters van Zwarte Piet. Die pot was leeggeraakt, vandaar de nieuwe inzamelingsactie.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`