Gevaarlijke honden

Aanpak bijthonden: registratiesysteem voor bijtincidenten

10 november 2018 17:48 Aangepast: 11 november 2018 11:53

Minister Carola Schouten gaat werk maken van bijthonden. Er komt een landelijk registratiesysteem voor bijtincidenten en er is een fokverbod voor 'hoog risicohonden' in de maak.

Om goed inzicht te verkrijgen in welke hondenrassen bijtincidenten veroorzaken, is het volgens minister Carola Schouten van belang om te beschikken over betrouwbare data.

Hard optreden

"Voor het verkrijgen van deze betrouwbare data is het van belang dat zowel gemeenten als politie op een uniforme en consistente wijze data over bijtincidenten bijhouden", schrijft de minister in een Kamerbrief.

De minister liet eerder al weten een hard beleid te willen voeren tegen bijthonden. Jaarlijks zorgen gevaarlijke honden ongeveer 150.000 slachtoffers. 

Miniatuurvoorbeeld
Gebeten door hond

Moeder van meisje (6) dat door hond werd gebeten: 'Ze denkt dat het haar schuld is'

Fokverbod

De minister wil ook een fokverbod instellen voor risicohonden. Daarvoor laat ze een lijst opstellen met honden die een verhoogd risico vormen.

In deze wetenschappelijk onderbouwde lijst staan karakteristieken vastgesteld op grond waarvan kan worden bepaald of sprake is van een hond met een potentieel risico. Er is al een lijst van 21 risicohonden. Daarop staan bijvoorbeeld de American Bulldog en de Bull Mastiff.

Castratieplicht

Minister Schouten wil daarbij kijken in welke situaties een castratie- of sterilisatieplicht opgelegd kan worden in aanvulling op dit fokverbod.

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore