Keihard gestraft

'Nederlandse die met 5 kilo coke is gepakt, kan in Turkije maximaal 30 jaar krijgen'

10 november 2018 17:00 Aangepast: 10 november 2018 17:25
Noami M. Beeld © Politie Turkije

De 27-jarige Nederlandse vrouw die in Turkije met 5,3 kilo coke is opgepakt kan een celstraf van 20 tot 30 jaar krijgen. Volgens correspondent Olaf Koens wordt drugssmokkel er keihard bestraft. "En 5 kilo coke is een heleboel."

"Als je een halve gram wiet bezit, word je in Turkije al opgepakt", zegt correspondent Olaf Koens. "De Turkse wet maakt een verschil tussen bezit en smokkel. Bezit wordt al keihard bestraft, smokkel nog harder."

Beelden vrijgegeven

De 27-jarige Naomi M. werd op het vliegveld van Istanbul gepakt met 5,3 kilo coke. Ze had de drugs in haar korset verstopt. Omgerekend heeft de drugs een waarde van ruim een half miljoen euro. De Turkse politie heeft beelden vrijgeven van de aanhouding. "Dat doet de Turkse politie wel vaker", zegt Koens.

Het nieuws van de aanhouding wordt ook in de Turkse media flink opgepakt. "Dit komt hier niet iedere dag voor."

30 jaar celstraf

Volgens Koens kan de vrouw een straf van 20 tot 30 jaar verwachten. "Op termijn kan ze een verzoek indienen om de celstraf in een Nederlandse gevangenis uit te zitten."

Als de vrouw een dubbele nationaliteit heeft, en dus ook een Turkse, is de kans daarop erg klein. "Dan ziet Turkije je als Turks staatsburger en word je ook zo behandeld."

Consulaire bijstand

De aanhouding wordt bevestigd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De vrouw krijgt consulaire bijstand, zegt een woordvoerder.

 

Miniatuurvoorbeeld
Half miljoen waard

Nederlandse vrouw (27) in Turkije opgepakt met 5,3 kilo cocaïne

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore