Verijdelde aanslag

Terreurverdachten trainden in Limburgs vakantiehuisje met bomvesten en kalasjnikovs

10 november 2018 18:20 Aangepast: 10 november 2018 21:39
Het vakantiepark Weerterbergen, bij het Limburgse Weert. Beeld © RTL Nieuws

Leden van de opgerolde terreurgroep die een aanslag zou hebben voorbereid in Nederland, kregen een terrorismetraining op een vakantiepark in Weert. Die training bestond onder andere uit wapeninstructies en het passen van bomvesten. Dat komt naar voren uit onderzoek van RTL Nieuws, gebaseerd op meerdere bronnen.

De training had plaats op 27 september. Bij de bijeenkomst waren vier van de zeven verdachten aanwezig. Ook twee politie-infiltranten waren erbij. Zij deden zich voor als mensen die spullen konden leveren voor een aanslag. De undercoveragenten van de politie verzorgden de training.

Populair bij gezinnen

De ontmoeting vond plaats in een huisje op vakantiepark Weerterbergen in Weert, een familiepark van Roompot dat erg populair is onder ouders met kinderen. Vooraf was in de vakantiewoning afluisterapparatuur aangebracht. 

Bomvesten, en kalasjnikovs: zo wilden terroristen een aanslag plegen op de Amsterdam Pride

De terrorismeverdachten die in september zijn opgepakt, kregen wapentraining in een vakantiehuisje in Limburg, vlak voor zij werden gearresteerd. Tegen een een politie-infiltrant noemden de verdachten de Amsterdam Pride als mogelijke locatie.

Tijdens de training kregen de verdachten vijf handvuurwapens overhandigd door de politie-infiltranten. Ze ontvingen ook instructies over de werking van de wapens. Bronnen benadrukken dat er niet daadwerkelijk is geschoten. De wapens waren onklaar gemaakt. 

Kalasjnikovs en bomvesten

In het huisje waren ook twee kalasjnikovs. Een politie-infiltrant gaf ook over deze automatische wapens tekst en uitleg. Ook de kalasjnikovs waren onklaar gemaakt. De verdachten hebben op het vakantiepark ook bomvesten gepast. Deze vesten waren leeg: er zaten geen explosieven in.

Kort nadat de verdachten het vakantiepark in Weert met een busje hadden verlaten, greep de politie in. Een antiterrorismeteam van de Dienst Speciale Interventies overmeesterde vier mannen. In Arnhem werden nog drie andere verdachten opgepakt.

Autobom

Volgens het Openbaar Ministerie was het plan van de groep 'vermoedelijk om met bomvesten en Kalasjnikov AK47's een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen'. Daarbij zouden de verdachten veel slachtoffers hebben willen maken. 

De advocaten van de verdachten zijn door RTL Nieuws benaderd, maar willen niet reageren. De woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten niet op de details van het RTL-onderzoek in te kunnen gaan. "Een verdere toelichting op het onderzoek zal door het OM niet in de media worden gegeven, maar op de terechtzitting bij de rechtbank."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terreurverdachte noemde Pride Amsterdam als mogelijk doelwit

Jelle van Buuren, terrorisme-onderzoeker aan de Universiteit Leiden, leidt uit het relaas af dat het 'echt om serieuze plannen ging'. "Misschien nog niet tot in het laatste detail uitgewerkt. Maar deze jongens wilden zich echt laten instrueren in het gebruik van wapens, kalasjnikovs en ook het gebruik van bomvesten."

Dat duidt erop dat het serieus is, zegt Van Buuren. "Maar het duidt er vooral ook op dat het doel was een aanslag te plegen met zo veel mogelijk slachtoffers."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore