Afvalwater gelekt

Gif in rivier de Berkel, tienduizenden vissen dood: 'Herstel duurt jaren'

10 november 2018 13:05 Aangepast: 11 november 2018 13:05
Beeld © Waterschap Rijn en IJssel

Het waterschap Rijn en IJssel werkt dit weekend verder aan het herstel van de breuk in een leiding bij zuivelbedrijf FrieslandCampina. In de directe omgeving van de breuk bij Lochem is vrijwel alle vis dood.

De breuk in de persleiding zorgt ervoor dat er eiwitrijk afvalwater in rivier De Berkel stroomt en dat zorgt voor zuurstofproblemen bij de vissen. Er zijn al vele duizenden dode vissen uit het water gehaald.

Reddingsactie

Vissers proberen de komende dagen zoveel mogelijk vis te redden en over te zetten naar schoon water, verderop in de Berkel. Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost-Nederland zegt tegen De Stentor dat het gaat om tienduizenden dode vissen. "Baarzen, snoeken, allemaal hebben ze het loodje gelegd. Zo’n 3 kilometer verderop proberen we nu vissen over te zetten. In een paar uur tijd hebben we al zo’n 200 kilo aan vissen gered."

Jan Kamphuis, voorzitter van hengelaarsvereniging De Brasem uit Lochem, zegt dat de schade enorm is. "Het zou zo drie tot vier jaar kunnen duren voor de vispopulatie is hersteld."

Productie teruggebracht

FrieslandCampina heeft de productie bij het zuivelbedrijf teruggebracht, zodat er minder afvalwater door de persleiding stroomt. "De persleiding is van het waterschap en niet van ons, maar we vinden het wel heel erg vervelend. We zoeken mee naar een oplossing'', zegt een woordvoerder.

Dat de leidingbreuk zoveel problemen veroorzaakt, heeft veel te maken met de extreem lage waterstand. De Berkel stroomt nauwelijks, waardoor het vervuilde water niet wordt verdund en lang op dezelfde plek blijft staan. Het vervuilde water wordt tussen Lochem en Almen weggeleid naar een opvangbekken in een weiland.

Het waterschap werkt aan een omleiding in de persleiding, die ruim vier meter diep in moeilijk toegankelijk, moerassig gebied ligt. Wanneer de breuk is hersteld is nog niet duidelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore