Top bleef geld storten

Pathé opgelicht: nepmails kosten bioscoopketen 19 miljoen

10 november 2018 11:25 Aangepast: 10 november 2018 13:59

Bioscoopketen Pathé is voor ruim 19 miljoen euro opgelicht. De top van het bedrijf kreeg mails van oplichters die zich voordeden als een topbestuurder. Ondanks twijfels van twee topmensen hierover, konden de fraudeurs toch 19 miljoen euro buitmaken.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter van eind oktober, die gisteren is gepubliceerd. Een fraudeursbende meldde zich op 8 maart bij topvrouw Dertje Meijer en financieel directeur Edwin Slutter, via een nepmailadres als bestuurder van het Franse hoofdkantoor.

Uit die naam vroegen de fraudeurs verschillende malen om geld, zogenaamd om de aankoop van een bedrijf in Dubai te financieren. Het geld zou na de deal worden teruggestort.

Alarmbellen

De twee Nederlanders uitten naar elkaar hun twijfel over de gang van zaken, maar bleven wel geld overmaken, tot een totaal van 19,2 miljoen euro. Een deel van dat bedrag leenden ze bij het hoofdkantoor in Frankrijk. Daar begonnen alarmbellen te rinkelen.

Op 28 maart bleek vervolgens dat de twee Nederlandse topmensen de dupe waren geworden van fraude. Ze werden op non-actief gezet en in april ontslagen.

Zaak vanwege ontslag

De rechter deed uitspraak in een zaak die Slutter had aangespannen aangaande zijn ontslag. Hem werd aangewreven dat hij verschillende waarschuwingssignalen had genegeerd.

De rechter vond dat te sterk aangezet en vernietigde het ontslag uit april, maar laat het arbeidscontract wel per 1 december ontbinden. Tot die tijd ontvangt Slutter met terugwerkende kracht salaris.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geld kwijt door nepadvertenties sociale media: 'Die oplichters lachen zich rot'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore