Verijdelde aanslag

Terreurverdachte noemde Pride Amsterdam als mogelijk doelwit

10 november 2018 14:25 Aangepast: 11 november 2018 15:02
Pride Amsterdam werd genoemd als mogelijk doelwit van een terroristische aanslag. Beeld © ANP

Het vermeende terroristische netwerk dat eind september in Nederland werd opgerold, keek naar Pride Amsterdam als mogelijk doelwit. De opgepakte hoofdverdachte heeft tegen een politie-infiltrant gezegd dat hij tijdens de Pride een aanslag wilde plegen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, gebaseerd op meerdere bronnen.

Het kwam uiteindelijk niet tot een uitvoering. De verdachten beschikten tijdens Pride Amsterdam niet over de benodigde wapens.

Gedetailleerd zicht op voorbereidingen

Een woordvoerder van de organisatie laat weten niet inhoudelijk te willen reageren. "In het algemeen doen we sowieso nooit uitspraken over de veiligheid van de Pride." De gemeente Amsterdam laat weten geen uitspraken over de zaak te willen doen. "Dat laten we in dit geval over aan het Landelijk Parket", zegt de woordvoerder van burgemeester Halsema.

Het Openbaar Ministerie bevestigt noch ontkent dat de Pride is genoemd. Een woordvoerder benadrukt dat de voorbereidingen van de groep uiteindelijk niet dusdanig ver zijn gekomen dat er sprake was van een concreet doelwit. "Het Openbaar Ministerie heeft eerder aangegeven dat door de inzet van veel bijzondere opsporingsmiddelen een gedetailleerd zicht is verkregen op de voorbereidingen door de verdachten. Voordat het tot een concreet doel kwam, is door politie en OM ingegrepen."

Bomvesten, en kalasjnikovs: zo wilden terroristen een aanslag plegen op de Amsterdam Pride

De terrorismeverdachten die in september zijn opgepakt, kregen wapentraining in een vakantiehuisje in Limburg, vlak voor zij werden gearresteerd. Tegen een een politie-infiltrant noemden de verdachten de Amsterdam Pride als mogelijke locatie.

Bomvesten en kalasjnikovs

Hoofdverdachte Hardi N. had begin juli op het centraal station in Arnhem een ontmoeting met een undercoveragent, die zich voordeed als iemand die spullen kon leveren voor een aanslag. In dat gesprek vertelde N. volgens de politie-infiltrant dat hij 'het plan had om eind augustus tijdens de Gayparade een aanslag te plegen'.

Ook zou N. hebben uitgelegd dat hij daarbij meerdere terroristen wilde inzetten: twee daarvan met bomvesten, twee andere met kalasjnikovs. Bronnen bevestigen dat aan RTL Nieuws.

Pride Amsterdam wordt nog vaak genoemd zoals het vroeger heette: de Gay Pride. Hoogtepunt is de Canal Parade, een bonte botenparade die jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers trekt. Het evenement was dit jaar van 28 juli tot en met 5 augustus en niet 'eind augustus', zoals de hoofdverdachte zei tegen de infiltrant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit weten we over de terreurverdachten: 'Een bokstalent, tot het geloof hem nekte'

Jelle van Buuren, terrorisme-onderzoeker van de Universiteit Leiden, zegt dat de Pride Amsterdam een logisch doelwit zou zijn. "Het gaat hier om een heel groot evenement, waar heel veel mensen bij zijn. Het is lastig te beveiligen."

Veel slachtoffers

"In die zin kun je daar die aanslag plegen waarbij je bijna zeker weet dat er heel veel slachtoffers zullen vallen", zegt Van Buuren. "Er zal ook heel veel aandacht voor komen en het zal leiden tot grote beroering in de samenleving."

Van Buuren noemt een extra reden om een aanslag op de Pride te willen plegen. "Dit evenement is natuurlijk ook vanuit de jihadistische ideologie een zeer verderfelijk evenement, want het gaat over homoseksualiteit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terreurverdachten trainden in Limburgs vakantiehuisje met bomvesten en kalasjnikovs

Nachtclub

In het onderzoek is sprake van een tweede potentieel doelwit. Het zou hierbij gaan om een nachtclub. De verdachten wilden via de nooduitgangen naar binnen sluipen. Om vervolgens tussen het uitgaanspubliek te gaan schieten en zich op te blazen.

Eén van de verdachten zei volgens de politie-infiltrant dat de groep iets soortgelijks zou willen doen 'zoals de broeders in Frankrijk hebben gedaan'.

Verwijzing naar Parijs

Dat lijkt een verwijzing naar de bloedige aanslagen van november 2015 in Parijs. Dat ging om een serie van zes aanslagen met bomgordels en kalasjnikovs bij het Stade de France, op een concert in de Bataclan en op cafés en restaurants. Daarbij vielen 137 doden - inclusief de zeven aanslagplegers - en meer dan 400 gewonden.

De woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten niet op de details van het RTL-onderzoek in te kunnen gaan. "Een verdere toelichting op het onderzoek zal door het OM niet in de media worden gegeven, maar op de terechtzitting bij de rechtbank."

Alle advocaten van de terreurverdachten geven op dit moment nog geen reactie.

De aanhouding van een van de verdachten De aanhouding van een van de verdachten

Infiltreren

RTL Nieuws meldde eerder al dat de politie infiltreerde in de vermeende terreurcel. In september zag de politie 'vergaande vorderingen van de verdachten'. Het onderzoek kwam daardoor in een stroomversnelling.

Op 27 september werden in Weert en Arnhem zeven verdachten opgepakt. Uit onderzoek van RTL bleek dat de politie eerder die dag vijf onklaar gemaakte handvuurwapens aan de groep had geleverd. Die wapens werden bij de aanhoudingen teruggevonden.

Zo infiltreerde de politie in de terreurcel

De groep werd maandenlang met een unieke undercoveractie in de gaten gehouden.

Veel slachtoffers

Volgens het Openbaar Ministerie en de politie werd met de arrestaties een aanslag verijdeld: "Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en kalasjnikov AK47’s een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen." 

Daarbij zouden de verdachten veel slachtoffers hebben willen maken. Het OM meldde destijds dat er nog onderzoek werd gedaan 'naar het precieze doel'.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie infiltreerde in terreurcel die aanslag in Nederland wilde plegen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore