D-day

Trump mogelijk naar Nederland voor ophalen historische vlag

09 november 2018 17:56 Aangepast: 09 november 2018 19:33
De Amerikaanse vlag die bij D-day werd gebruikt Beeld © Heritage Auctions

Hij heeft kogelgaten, olievlekken en rafelranden. En juist daarom is de vlag die werd gebruikt bij D-day misschien wel een van de belangrijkste in de Amerikaanse historie. Maar de vlag ligt in Nederland. Misschien komt de Amerikaanse president Donald Trump hem volgend jaar persoonlijk ophalen.

"Ik heb goede hoop", zegt Bert Kreuk, die de vlag twee jaar geleden voor 450.000 euro kocht en hem nu wil schenken aan de VS.

De vlag wapperde op 6 juni 1944 op op het enige landingsschip dat Utah Beach wist te bereiken bij de invasie van Normandië. De invasie was het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Kreuk leende hem na de aankoop uit aan het Nationaal Historisch Museum in Soest. Daar wordt hij nu tentoongesteld. 

75ste herdenking

Al bij de aankoop van de vlag wist Kreuk dat hij hem op een bepaald moment wilde gaan schenken. Maar dat het zo snel zou gebeuren, dat had hij nooit vermoed. "Omdat het volgend jaar de 75ste herdenking van D-day is, kreeg ik veel vragen over de vlag. Ook van de Amerikanen. Ik heb hun verzoek in beraad genomen en kwam tot de conclusie: dit is een goed moment."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Nederlander koopt D-day-vlag voor half miljoen: 'Dit was zo emotioneel'

Respectvolle donatie

Maar hij wil kost wat kost dat het op een respectvolle manier gebeurt. Kreuk wil er niet aan denken om de vlag per post op te sturen. Hij vindt dat de Amerikaanse Commander in Chief, de president dus, de vlag zelf moet ophalen, in het land waar zoveel Amerikanen zijn gesneuveld voor de vrijheid. "De bevrijding is ook iets Nederlands, het moet hier gebeuren. Ik heb geen plan B."

Hij ging in overleg met onder meer de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Die is om en zet zich nu in voor Trumps komst. En ook Mark Rutte staat er voor open, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Bij Ruttes bezoek aan het Witte Huis in juli, heeft hij Trump zelfs een kopie van de vlag overhandigd. "Het is een bijzonder bewijs van de Europese relatie met Amerika", zei hij. 

Zo staat de vlag symbool voor iets groots. Maar hij is ook persoonlijk van belang voor de kunstverzamelaar. Voor Kreuk, die opgroeide in Capelle aan den IJssel, speelt de oorlog een grote rol. Twee familieleden zijn overleden bij de Duitse bombardementen op Rotterdam in mei 1940. Andere familieleden overleefden de hongerwinter maar net. De Amerikanen hebben een grote rol gespeeld in het beëindigen van die ellende.

Kansen

Maar het land heeft hem meer kansen gegeven. In Amerika heeft hij zijn bedrijf HSS International succesvol opgebouwd. "Het land is goed voor mij geweest, ik heb de Amerikaanse droom waar kunnen maken. Maar de Amerikanen die hier sneuvelden, hebben die kans nooit gehad. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik iets wilde terugdoen voor de Amerikanen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Vanaf vandaag in het museum: 'Eén van de belangrijkste vlaggen ooit'

Sinds de zomer heeft hij al contact met de Amerikanen over de donatie. Hoe groot de kans is dat Trump daadwerkelijk komt, kan hij moeilijk inschatten. Maar het ziet er volgens hem 'goed uit'. "Het is natuurlijk een grote logistieke operatie voor een vlag. Maar het is natuurlijk wel cultureel erfgoed dat zo veel mogelijk Amerikanen moeten kunnen zien."

`