Ontmoedigen door politie

Rutte: betreur het dat ouders zich geremd voelen om aangifte misbruik te doen

09 november 2018 16:43 Aangepast: 09 november 2018 20:07
Mark Rutte maakte vrijdag bekend dat hij de afschaffing heroverweegt. Beeld © ANP

Het kabinet neemt de signalen serieus dat ouders zich ontmoedigd voelen om aangifte te doen van misbruik van hun kind op een kinderdagverblijf. "Ik betreur het als ouders zich geremd voelen om aangifte te doen", zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte reageerde op advocaten en ouders die daar gisteren bij RTL Nieuws over aan de bel trokken. Hij verwees naar korpschef Erik Akerboom die vandaag aankondigde in gesprek te gaan met belangenvereniging BOinK. "Daar is contact over", zei Rutte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders en advocaten: politie ontmoedigt aangifte over misbruik op kinderopvang

Dubbele klap ouders

Gisteren zei de voorzitter van BOinK, Gjalt Jellesma, dat hij met enige regelmaat wordt benaderd door ouders die het gevoel hebben dat ze niet serieus werden behandeld toen ze aangifte wilden doen van misstanden op de kinderopvang.

"Dat is een dubbele klap. Eerst vertelt je kind je iets dat je nooit van je kind zou willen horen. Dan moet je ermee naar buiten en word je niet serieus genomen. Dat is echt verschrikkelijk voor ouders. Echt heel kwalijk dat de politie wegkijkt", zei Jellesma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Korpschef wil gesprek met ouders: zedenrechercheurs nemen misbruik kinderopvang wel serieus

Honderden zedeninspecteurs

Rutte zei dat er 700 zedeninspecteurs zijn, waaronder inspecteurs die gespecialiseerd zijn in het ondervragen van heel jonge misbruikslachtoffers.Dat moet er voor zorgen dat ouders zich niet geremd voelen.

"In de gesprekken moet worden gekeken waar verbeteringen mogelijk zijn", verwees hij naar het overleg tussen de politiebaas Akerboom en BOinK. Jellesma van BOinK laat weten blij te zijn met de uitnodiging van Akerboom. "We gaan graag het gesprek aan."

Na onze oproep gisteren over ouders dit herkenden, kregen we verschillende reacties van ouders. Hier enkele:

Een moeder vertelt dat het haar kind in 2013 ook is overkomen. "Bij de politie kreeg ik geen enkel moment het gevoel serieus te worden genomen." Wel wijst de politie haar er op dat ze met niemand over het voorval mag spreken, omdat dit smaad kan zijn. "Politiechef Akerboom gaat nu voor zijn mensen staan maar wij hebben toch veel voorbeelden dat het niet goed gaat," zegt ze.

Een andere ouder gaat naar de politie vanwege mogelijk misbruik van haar kind door een buurtbewoner. Ook zij krijgt bij herhaling de vraag of ze wel zeker weet dat ze aangifte wil doen. "De politie schetste dat de kans dat het tot iets zou leiden heel klein was." Volgens haar moet het systeem veranderen. "Zolang aangifte wordt ontmoedigd kunnen dat soort mensen blijven doen wat ze doen."

"Weet u wel waar u aan begint?", krijgt een derde moeder te horen als ze naar de politie stapt. "Slaap er nog een nachtje over." Uiteindelijk doet ze toch aangifte. Weer een ander zegt: "De politie is niet zo happig om aangifte op te nemen", zegt een ouder. "Je voelt meteen een muur van wantrouwen en ongeloof."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders na melding misbruik kind: 'Gemak waarmee de politie verhaal van tafel veegt'

`