Onderwijs

Einde aan landelijk verplichte rekentoets middelbare scholen en mbo-instellingen

09 november 2018 16:00 Aangepast: 09 november 2018 16:01

Het kabinet maakt een eind aan de landelijk verplichte rekentoets op middelbare scholen en mbo-instellingen. Dat hebben de ministers Van Engelshoven en Slob bekendgemaakt.

De scholen mogen voortaan zelf rekenexamens maken. Daardoor moeten de examens beter aansluiten bij het rekenonderwijs op school. Scholen kunnen zelf kiezen of ze rekenen als apart vak geven of als onderdeel van andere vakken.

Volgens het ministerie van Onderwijs hebben leerlingen de afgelopen jaren weliswaar steeds beter leren rekenen, maar is het niveau nog niet goed genoeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omstreden rekentoets blijft bestaan voor vwo'ers

Omdat middelbare scholieren en mbo'ers niet erg goed bleken te zijn in rekenen, werd in het schooljaar 2013/ 2014 een rekentoets ingevoerd. De resultaten van die toets zouden vanaf het schooljaar 2015/2016 meetellen bij het behalen van een diploma voor de middelbare school. Er was kort daarvoor al besloten het cijfer niet te laten meetellen in het mbo.

Niet langer meetellen voor diploma

Vanuit scholen en de oppositie was felle kritiek op de toets. Dat kwam vooral doordat een leerling geen examen zou mogen doen als hij de rekentoets niet zou halen. Het afmaken van een schoolopleiding zou lastig worden voor een leerling die niet goed is in rekenen.

Uiteindelijk bleef de toets alleen nog meetellen voor het behalen van een vwo-diploma. Vorig schooljaar werd ook dat afgeschaft. Het behalen van geen enkel diploma was nog afhankelijk van het behalen van de rekentoets.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe scoort jouw school op de rekentoets?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore