Ga naar de inhoud
Veroordeling

Advocaat snelwegblokkeerders teleurgesteld over straffen

De rechtbank maakte vandaag de straffen bekend. Beeld © ANP

Advocaat Tjalling van der Goot die 33 van de 34 snelwegblokkeerders bijstaat, onder wie boegbeeld Jenny Douwes, is teleurgesteld over het vonnis van de rechtbank in Leeuwarden. Hij sluit hoger beroep niet uit.

Het grootste deel kreeg vrijdag een taakstraf van 120 uur opgelegd voor het blokkeren van een bus met tegenstanders van Zwarte Piet. Degenen die een grotere, coördinerende rol hadden, kregen straffen van 180 tot 200 uur. "Stevige werkstraffen", vindt Van der Goot. "Mijn cliënten zijn vrijgesproken van het verhinderen van een betoging, het zwaartepunt in deze zaak voor het Openbaar Ministerie, maar dit hoor ik niet terug het vonnis."

"We zijn verbaasd", zegt de advocaat van Jenny Douwes na de uitspraak

01:33
Na afloop van de uitspraak reageert Wim Anker, Jenny Douwes advocaat.

De hoogste straf was voor Douwes voor opruiing: een taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf. "Zij is vrijgesproken van het medeplegen van de blokkade en uiteindelijk slechts veroordeeld voor een uitgeklede vorm van opruiing. Maar ze krijgt wel de hoogste straf. Dat kan ik haar niet uitleggen."

Taakstraffen
Lees meer:
Taakstraffen voor meeste snelwegblokkeerders, voorwaardelijke celstraf Jenny Douwes

Tevreden

De activisten van 'Kick Out Zwarte Piet' (KOZP) zijn juist wel tevreden met het oordeel van de rechtbank. "De rechtspraak geeft hiermee een signaal af dat burgers niet voor eigen rechter mogen spelen in een rechtsstaat."