Ga naar de inhoud
Sinterklaasintocht

Taakstraffen voor meeste snelwegblokkeerders, voorwaardelijke celstraf Jenny Douwes

Jenny Douwes komt aan bij de rechtbank. Beeld © ANP

Snelwegblokkeerder Jenny Douwes heeft een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand opgelegd gekregen. Twee anderen kregen 200 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van één maand. De rest van de groep kreeg taakstraffen tot 180 uur.

De Friezen blokkeerden in november vorig jaar de snelweg bij het Friese Oudehaske om een bus met tegenstanders van Zwarte Piet tegen te houden. Die waren onderweg naar de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum.

Geen geweld

De rechtbank rekent het de groep aan dat hun actie gericht was tegen een specifieke groep mensen, namelijk anti-Zwarte Piet-activisten. Het was niet aan hen om te bepalen of anderen wel of niet mogen demonstreren. 

Er was geen sprake van geweld of dreiging met geweld. Daarom legde de rechtbank geen onvoorwaardelijke celstraffen op. Maar de groep veroorzaakte wel een gevaarlijke situatie. Ook verhinderden ze dat demonstranten bij de intocht konden komen, waardoor die hun recht om te demonstreren niet konden uitoefenen.

Jenny Douwes' advocaat reageert op de uitspraak

01:33
Volgens de advocaat van Douwes had de straf lager moeten uitvallen.

Jenny Douwes

Jenny Douwes, die de oproep voor de blokkades op Facebook had gezet, is volgens de rechtbank schuldig aan opruiing. Ze werd niet schuldig bevonden aan het geven van gerichte opdrachten en was ook niet aanwezig bij de blokkade.

De groep Kick Out Zwarte Piet had geëist dat de groep een cursus moest volgen bij Nederland Wordt Beter. Die eis werd door de rechtbank afgewezen. Volgens de rechtbank zouden op die manier onder dwang opvattingen worden overgebracht op anderen.