Ga naar de inhoud
Hé psst, meisje...

Voor het eerst vervolging voor straatintimidatie in Rotterdam

Een winkelende vrouw in Rotterdam (archieffoto) Beeld © ANP

Twee mannen staan volgende maand in Rotterdam terecht omdat ze verdacht worden van straatintimidatie. Het is voor het eerst dat iemand hiervoor strafrechtelijk wordt vervolgd. 

Sinds dit jaar is onder meer sissen, uitschelden en naroepen verboden in Rotterdam. Er staat een boete op van maximaal 4100 euro of maximaal drie maanden cel.

Nog vier zaken

Over de identiteit van de mannen en hun woonplaats wil het Openbaar Ministerie niets vertellen. Het OM heeft nog vier zaken liggen, onduidelijk is nog of de verdachten daarvan voor de rechter komen.

Om (seksuele) straatintimidatie strafbaar te maken, is de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast. In Amsterdam is dat ook gebeurd, maar daar zijn nog geen verdachten opgepakt en vervolgd.

  • Straatintimidatie is een vorm van respectloos gedrag. In Rotterdam heeft maar liefst 84 procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar weleens te maken gehad met een vorm van intimidatie op straat, blijkt uit cijfers van het CBS. Om daar een einde aan te maken, is sinds begin dit jaar een 'sisverbod' van kracht.
  • Door het verbod kan aan iedereen die een vrouw nasist, naroept, achternaloopt, om seks vraagt of in het nauw drijft, een boete van maximaal 4100 euro worden opgelegd. Dat is tot op heden nog niet gebeurd. Wel zijn er via de speciale meldingsapp, waarop 3000 mensen zijn aangesloten, duizenden meldingen van straatintimidatie binnengekomen.
  • Vrouwen van 18 tot 25 jaar hadden vorig jaar het meest te maken met gedrag dat ze als respectloos ervoeren; 33 procent maakte dit op straat mee en 22 procent in het openbaar vervoer.
  • Van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder werden respectievelijk 20 en 13 procent hiermee geconfronteerd, blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS. Hiervoor is respondenten gevraagd naar ervaringen van gedrag dat zij zelf als respectloos hebben ervaren.
  • Mannen van 18 tot 25 jaar geven minder vaak aan respectloos gedrag te ervaren dan vrouwelijke leeftijdgenoten, maar wel meer dan gemiddeld. Van hen had 26 procent dit in 2017 meegemaakt op straat en 18 procent in de bus, trein of tram.

App tegen seksuele intimidatie in Rotterdam

01:05
'Ik word gewoon boos op nafluiters'

Leefbaar Rotterdam-fractievoorzitter Joost Eerdmans, een van de aanjagers van het aanpakken van straatintimidatie in Rotterdam, is verheugd over de vervolging. "Dit kan als precedent gaan werken. Mannen moeten beseffen dat ze niet zomaar nare dingen mogen roepen."

1
Lees meer
1 op de 3 vrouwen voelt zich op straat respectloos behandeld
'Hé,
Lees meer
'Hé, psst, meisje!' wordt volgend jaar strafbaar in Rotterdam