Doodswens onduidelijk

OM vervolgt arts voor euthanasie op dementerende vrouw

09 november 2018 13:10 Aangepast: 09 november 2018 13:40

Een arts van een verpleeghuis wordt vervolgd voor de euthanasie op een 74-jarige vrouw in 2016. De vrouw was dement en daardoor was het niet duidelijk of zij echt dood wilde.

Volgens het Openbaar Ministerie is het de eerste vervolging sinds euthanasie in 2002 werd toegestaan. 

Niet zorgvuldig handelen

Vorig jaar concludeerde de  Regionale Toetsingscommissie Euthanasie al dat de arts niet zorgvuldig had gehandeld. De wilsverklaring van de vrouw was onduidelijk en tegenstrijdig. Het OM deed om die reden verder onderzoek en is het eens met de Toetsingscommissie. 

Volgens het OM had de vrouw regelmatig gezegd dat ze wilde sterven, maar had ze ook meerdere keren gezegd dat ze niet dood wilde. De arts had haar daarom moeten vragen of zij echt wilde sterven, ook al was zij dement.

Arts teleurgesteld

De arts laat weten teleurgesteld te zijn, 'omdat ze ervan overtuigd is dat ze als arts zeer zorgvuldig heeft gehandeld. Alhoewel ze zich er van bewust is dat de reden voor de rechtsvervolging het geven van rechtszekerheid aan artsen en patiënten is, wordt ze nu persoonlijk vervolgd'. 

Het OM constateert dat er onduidelijkheid bestaat over beantwoording van de wilsvraag bij euthanasie bij wilsonbekwame patiënten. Het verkrijgen van duidelijkheid juicht de arts toe. De arts laat ook weten dat ze het qua reactie hierbij laat en dat ze zich nu volledig zal richten op haar verdediging. Ze ziet de zaak met vertrouwen tegemoet.

RTL Nieuws / ANP
`