Dagelijkse controles

Nedcar reageert: 'Iedere collega met drank of drugs is er één te veel'

09 november 2018 13:00 Aangepast: 09 november 2018 13:01

Autofabrikant Nedcar heeft in een reactie laten weten dat alcohol en drugs op de werkvloer absoluut niet worden getolereerd. "Wij betreuren de beeldvorming die is ontstaan", schrijft het bedrijf. De reactie komt nadat bekend werd dat de helft van de geteste medewerkers drank of drugs in zijn bloed had.

"Wij betreuren de beeldvorming waarbij ons prachtige bedrijf wordt neergezet als een plek waar drank en drugs normaal zijn", schrijft algemeen directeur Paul van Vuuren van VDL Nedcar in een verklaring die zojuist door de autofabrikant naar buiten is gebracht.

'Veiligheid voorop' 

De algemeen directeur vervolgt: "Dat is uiteraard niet het geval. Iedere collega bij wie een verhoogde waarde is aangetroffen en die zichzelf en zijn of haar collega's op de werkplek in gevaar brengt, is er één te veel. Met ons stringente beleid en de controles doen wij er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken. Veiligheid staat voorop."

Positief op drugs

Vandaag kwam naar buiten dat bij dagelijkse controles bij de autofabrikant de helft van de medewerkers positief test op alcohol of drugs. Dat schrijft de beveiliging van het bedrijf in het personeelsblad.

Volgens Nedcar zijn dit kalenderjaar 300 van de ruim 6500 medewerkers getest. Dat is op basis van een steekproef gedaan. Nedcar schrijft over de gecontroleerde medewerkers die sporen van drugs of alcohol in hun bloed hadden: "Deze positief op drugs geteste medewerkers, en medewerkers met een alcoholpercentage van meer dan 0,5 promille, zijn naar huis gestuurd. Bij herhaling volgt schorsing of ontslag. Wij hanteren een nultolerantiebeleid."

Drugshond

De controles bij Nedcar begonnen een paar jaar geleden, nadat de directie signalen had gekregen dat er binnen het bedrijf in drugs werd gehandeld. Nedcar waarschuwde toen dat er maatregelen getroffen zouden worden tegen medewerkers die drugs bij zich hadden. Er werd zelfs een drugshond ingezet, maar die vond niets.

Miniatuurvoorbeeld
Testen

'Helft geteste medewerkers Nedcar heeft drank of drugs in bloed'

`