Liveblog

'Blokkeer-Friezen' krijgen straf te horen

09 november 2018 13:17 Aangepast: 09 november 2018 13:50
Jenny Douwes komt aan bij de rechtbank. Beeld © ANP

De rechtbank in Leeuwarden is bezig met de uitspraak tegen 34 Friezen die bij de Sinterklaasintocht van vorig jaar de snelweg blokkeerden. Tegen de meesten van hen zijn werkstraffen geëist, twee hoorden ook een (in één geval voorwaardelijke) celstraf eisen. Verslaggever Sander Paulus is erbij en twittert live mee met de uitspraak.

De groep blokkeerde in november vorig jaar de snelweg bij het Friese Oudehaske om een bus met tegenstanders van Zwarte Piet tegen te houden. Die waren onderweg naar de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum.

Door de actie van de groep ontstond een kilometerslange file. Het Openbaar Ministerie verwijt hen dat ze met hun actie een gevaarlijke situatie creëerden.

Het Openbaar Ministerie had taakstraffen tot 240 uur geëist. Twee mensen hoorden ook een celstraf tegen zich eisen: Jenny Douwes, die de oproep voor de blokkade op Facebook had gezet, en een demonstrant die in een andere zaak al een taakstraf opgelegd had gekregen. Tegen Douwes was drie maanden voorwaardelijk geëist, tegen de andere demonstrant zes maanden waarvan drie voorwaardelijk. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Bedenker anti-Piet-blokkade Jenny Douwes opgelucht over geëiste straf

`