Dagelijkse controles

'Helft geteste medewerkers Nedcar heeft drank of drugs in bloed'

09 november 2018 09:30 Aangepast: 09 november 2018 09:43
Archieffoto Beeld © ANP

Bij dagelijkse controles bij autofabrikant Nedcar test de helft van de medewerkers positief op alcohol of drugs. Dat schrijft de beveiliging van het bedrijf in het personeelsblad. De tests werden ingevoerd na signalen dat er op de werkvloer in drugs werd gehandeld.

Nieuwssite 1Limburg heeft het personeelsblad van Nedcar in handen en schrijft hierover. "Helaas moeten we constateren dat zo'n 50 procent van de geteste medewerkers onder invloed van verdovende middelen is", staat in het personeelsblad. "Dit komt de veiligheid in onze productielijn niet ten goede."

Veiligheid

Het blad vraagt medewerkers rekening te houden met elkaars veiligheid. "Je wilt niet dat iemands veiligheid in gevaar komt door jouw gedrag of dat jouw veiligheid door het gedrag van iemand anders in gevaar komt."

Volgens Nedcar zijn dit kalenderjaar 300 van de ruim 6500 medewerkers getest. Dat is op basis van een steekproef gedaan. "Er zijn collega's van wie we zeggen: het is niet verantwoord om door te werken. Maar er zijn ook veel collega's die bijvoorbeeld de avond ervoor iets gedronken hebben en bij wie we daar nog wat resten van zien."

Structureel probleem

Vakbondsbestuurder Hans Wijers van FNV Metaal zegt tegen de Limburgse nieuwssite dat hij geschrokken is van het nieuws. Zowel vanwege het hoge percentage drank- en drugsgebruik, als vanwege het feit dat er dagelijks op wordt gecontroleerd. "Als dat zo is, is er gewoon een structureel probleem bij Nedcar."

De controles bij Nedcar begonnen een paar jaar geleden, nadat de directie signalen had gekregen dat er binnen het bedrijf in drugs werd gehandeld. Nedcar waarschuwde toen dat er maatregelen getroffen zouden worden tegen medewerkers die drugs bij zich hadden. Er werd zelfs een drugshond ingezet, maar die vond niets.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore