#Overtoerisme

Bewoners molens Kinderdijk in actie vanwege horden toeristen

09 november 2018 08:58 Aangepast: 09 november 2018 09:18
Kinderdijk

De bewoners van de molens van Kinderdijk zijn het massatoerisme zat. Ze hebben er zoveel last van dat ze morgen actie gaan voeren.

Bezoekers krijgen ansichtkaarten met een Engelse tekst waarin wordt uitgelegd dat 16 van de 19 molens bewoond zijn en dat het toerisme voor de in totaal 60 bewoners veel overlast geeft.

Vier rondvaartboten

"We hebben hier te maken met een overvloed aan mensen op en buiten de paden, niet één rondvaartboot maar vier, niet twee bezoekmolens maar drie", zegt de bewonerscommissie Kinderdijk.

Op de ansichtkaarten staat het beroemde panorama van Kinderdijk met daaronder de (uit het Engels vertaalde) tekst: 'Bedankt voor je bezoek. Wij wonen hier al eeuwen. 600.000 toeristen per jaar, 60 bewoners. Verhouding 10.000 tegen 1. #Overtoerisme.'

Geen overleg

De bewoners vinden dat de Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk (SWEK), die het molengebied exploiteert, te weinig oog voor hen heeft.

"We zijn niet betrokken bij het maken van plannen. Zo is een nieuwe rondvaartboot gaan varen, de openingstijden zijn verruimd en riet wordt gemaaid ten behoeve van fotograferende toeristen. Zonder voorafgaand overleg."

600.000 toeristen per jaar

Ook bewoner Peter Paul Klapwijk vindt dat er veel te weinig gebeurt om de overlast te beperken. "De SWEK vraagt om meer parkeerruimte om overlast te voorkomen, maar adverteert op de site dat je makkelijk met de auto naar Kinderdijk kunt komen. Zelfs vlak bij de molens kan parkeren. Het moet en kan gewoon anders."

Jaarlijks trekken de molens 600.000 toeristen. Met de actie sluit Kinderdijk aan bij steden als Venetië, Barcelona, Dubrovnik en Amsterdam die bijna bezwijken onder de toeristenstromen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bewoners molens Kinderdijk zijn drones spuugzat

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Google World Wonders toont Beemster en Kinderdijk

`