Asiel aangevraagd

Advocaat Asia Bibi wil dat Nederland gevluchte vrouw opvangt

09 november 2018 05:20 Aangepast: 09 november 2018 06:54
Advocaat Saif-ul-Malook tijdens de kerkdienst voor Asia Bibi in Vianen. Beeld © ANP

Asia Bibi heeft asiel aangevraagd in Nederland. Dat zegt haar advocaat die al naar Nederland is gevlucht. Het gaat om een mondeling verzoek voor Asia, haar man en haar twee dochters.

Advocaat Saif-ul-Malook gaat later het verzoek ook nog schriftelijk indienen. In gesprek met Tweede Kamerleden heeft hij aangegeven dat de vrouw met haar gezin naar Nederland moet kunnen komen. 

De christelijke Pakistaanse vrouw werd vrijgesproken van de doodstraf voor het beledigen van de profeet Mohammed. Maar Asia Bibi zegt alsnog voor haar leven te vrezen. Een kerkdienst stond gisteravond in het teken van haar zaak. 

Bezoekers tijdens een gebedsdienst in de Grote Kerk van Vianen voor de Pakistaanse Asia Bibi. Bezoekers tijdens een gebedsdienst in de Grote Kerk van Vianen voor de Pakistaanse Asia Bibi.

'Leven niet zeker'

De Grote Kerk in het Utrechtse Vianen zat bomvol. Een van de sprekers was de advocaat van Asia Bibib. Haar advocaat is sinds deze week in Nederland. Hij is gevlucht omdat hij zijn leven niet zeker is in Pakistan. 

Saif-ul-Malook zei blij te zijn met het aanbod van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) om hem op te nemen in het zogenoemde Shelter City-programma voor verdedigers van de mensenrechten.

'Nooit zo'n sterke vrouw ontmoet'

De advocaat is dankbaar en blij dat hij in elk geval drie maanden in Nederland kan blijven. ''Ik leefde als een prins in Pakistan. En nu ben ik in een onbekend land en is mijn toekomst onzeker.''

"Ik heb nog nooit zo’n sterke vrouw als Bibi ontmoet'', aldus Saif-ul-Malook. "Terwijl zij al negen jaar in de gevangenis zat en haar dochters moest achterlaten, was ze nog altijd krachtig. Ik zou heel depressief zijn geweest.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is Asia Bibi, de vrouw die velen in Pakistan dood willen zien

'Miljoenen christenen worden vervolgd'

De dienst is georganiseerd door de Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) die de Pakistaanse advocaat heeft opgevangen. ''Asia staat symbool voor alle gevangen christenen in de wereld. Miljoenen christenen worden vervolgd'', zei een vertegenwoordiger. 

Saif-ul-Malook kreeg van de stichting een prijs, die voortaan elk jaar uitgereikt gaat worden aan mensen die zich inzetten voor het lot van christenen.

'Belangrijkste is nu actie'

Onder de aanwezigen bij de kerkdienst waren SGP-leider Kees van der Staaij en Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie.

Van Dalen: "Ik hoop van harte dat deze mensenrechtenheld en zijn gezin een permanente plek krijgen in onze samenleving. Net als Asia Bibi en haar gezin. Ik heb een debat aangevraagd. Het belangrijkste is nu actie. Dat ze zo snel mogelijk onderdak krijgt in Europa.''

Pakistan verlaten

Woensdag verliet Asia Bibi de gevangenis in haar land nadat het Pakistaanse hooggerechtshof haar eerder had vrijgesproken van de verdenking van godslastering. Maar extremistische moslims in Pakistan zijn woedend over die vrijspraak en willen dat Bibi alsnog wordt opgehangen.

Waar de vrouw nu verblijft, is onduidelijk.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore