Blokkeerfriezen

Uitspraak zaak A7-blokkeerders: 34 Friezen staan terecht

09 november 2018 06:00 Aangepast: 09 november 2018 11:38
Auto's blokkeren de snelweg A7 bij Joure. Beeld © ANP

De rechtbank in Leeuwarden doet vanmiddag uitspraak in de zaak van de A7-blokkeerders. 34 Friezen staan terecht omdat ze in november vorig jaar een bus met demonstranten tegen Zwarte Piet hebben tegengehouden toen die op weg was naar de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft taakstraffen tot 240 uur geëist. De hoogste taakstraf is gevraagd voor Jenny Douwes, die volgens justitie een coördinerende rol had.

Om 13.00 uur begint de rechter met het uitspreken van het vonnis. Naar verwachting gaat het maximaal twee uur duren. Verslaggever Sander Paulus is erbij en twittert hierover.

'Gevaarlijke file'

De Friese verdachten parkeerden in november vorig jaar hun auto's op de snelweg A7 ter hoogte van Oudehaske. Ze wilden voorkomen dat het kinderfeest in Dokkum overschaduwd zou worden door protesten tegen Zwarte Piet.

De bussen met demonstranten werden klemgereden en er ontstond een kilometerslange file. "Met alle risico's van dien", zegt het Openbaar Ministerie daarover. De betoging tegen Zwarte Piet ging uiteindelijk niet door na een noodbevel van de burgemeester van Dongeradeel. Reden: de veiligheid van de landelijke intocht was niet meer te garanderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Koolmees: blokkade tegenstanders Zwarte Piet over de schreef

Jenny Douwes

De Friese Jenny Douwes wordt specifiek verdacht van opruiing via internet omdat ze de oproep voor een blokkade op Facebook zou hebben gezet. In de rechtbank benadrukte ze vorige maand dat de actie ludiek bedoeld was. Ze wilde eigenlijk een langzaamaanactie voeren, zei ze.

Maar volgens de officier van justitie is dat niet waar en heeft ze nooit geprobeerd de blokkade te voorkomen, ook al was ze zelf niet aanwezig. Toen de blokkade daadwerkelijk gebeurde, vierde ze het 'als een triomf'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedenker anti-Piet-blokkade Jenny Douwes opgelucht over geëiste straf

'Signaal afgeven'

Volgens de officier blijven ook de andere verdachten halsstarrig en zien ze niet in wat ze fout hebben gedaan. De straffen moeten volgens hem een signaal afgeven dat het gedrag niet wordt getolereerd.

Een boete is volgens justitie niet afdoende, omdat die uit een fonds kan worden betaald. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwarte Piet-activisten 'trots' op snelwegblokkade

Eis: taak- en celstraffen

Alle 34 Friezen hebben een straf tegen zich geëist gekregen. De meesten hoorden een taakstraf, van minimaal 80 uur tot maximaal 240 uur. Twee verdachten moeten volgens justitie ook een celstraf krijgen, onder wie Jenny Douwes. Zij moet volgens het OM 240 uur taakstraf en 3 maanden voorwaardelijke celstraf krijgen.

De ander, die in een andere zaak al tot een taakstraf werd veroordeeld, moet van het OM een celstraf van zes maanden waarvan de helft voorwaardelijk krijgen. 

Strafeisen voor alle verdachten

  • Justitie eist 23 keer een taakstraf van 120 uur
  • 7 keer een taakstraf van 150 uur
  • 2 keer een taakstraf van 80 uur
  • 1 keer een taakstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden
  • 1 keer een celstraf van 6 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore