Omstreden springkussens

'Multiplay-kussen had geen geldig certificaat van goedkeuring'

09 november 2018 06:30 Aangepast: 09 november 2018 06:28
De mulitplay-krokodil van binnenuit, met op de voorgrond de tunnel waar kinderen eenvoudig op kunnen klimmen. Beeld © RTL Nieuws

Verplichte veiligheidscertificaten die bij het multiplay-springkussen in de vorm van een krokodil zijn geleverd, zijn niet geldig. Dat zegt het Liftinstituut, de tot 2016 aangewezen keuringsinstantie voor speeltoestellen, tegen RTL Nieuws.

Het Liftinstituut keurde in 2006 een multiplay-kussen goed en gaf daar een certificaat van goedkeuring voor af. Dit was echter een heel ander type dan de multiplay-krokodil, laat de keuringsinstantie weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toch terughaalactie van omstreden springkussens

'Komen hier nu pas achter'

Toch gebruikt de fabrikant dit certificaat voor de multiplay-krokodil, en dat mag niet volgens het Liftinstituut. ''Wij komen hier nu pas achter. Dit hoort niet. De fabrikant handelt hiermee tegen de wet'', zegt productmanager Carl van den Einden van het Liftinstituut.

In augustus werd een multiplay-krokodil buiten gebruik gesteld, omdat een jongetje een schedelbasisfractuur opliep na een val van dit kussen. Keuringsinstantie TÜV Nederland bestempelde het kussen toen als 'gevaarlijk'.

De fabrikant van het kussen, JB inflatables, laat in een reactie weten dat het certificaat rechtsgeldig is. Het bedrijf laat zich niet uit of het ook geldig is voor de krokodil-variant.   

Vaker ongeldige certificaten

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek eerder al dat ook certificaten van andere kussens niet altijd kloppen. Ook bleek dat inspecteurs van toezichthouder NVWA dit, in tenminste een geval, over het hoofd hebben gezien. Later moet de NVWA dit ook erkennen. 

De toezichthouder wil nu niet reageren, omdat ze niet op individuele gevallen in kan gaan. Dat is opmerkelijk, omdat eerder vragen van RTL Nieuws over drie andere ondernemers wel werden beantwoord en zelfs met naam en toenaam werden benoemd. De bedrijfsnaam van een van de ondernemers stond zelfs in een Kamerbrief.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden levensgevaarlijke springkussens in omloop

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`