Vuurwerkzones

Amsterdam: vuurwerk afsteken in speciale zone

08 november 2018 19:20 Aangepast: 08 november 2018 19:25
De afgelopen jaarwisseling in Rotterdam. Beeld © ANP

Na Rotterdam wil ook Amsterdam rond de jaarwisseling specifieke plekken aanwijzen waar vuurwerk mag worden afgestoken. Daarbuiten is het afsteken van vuurwerk verboden. Op die manier moet de overlast rondom oud en nieuw worden teruggedrongen.

Zowel Amsterdam als Rotterdam wil de overlast op die manier terugdringen en de jaarwisseling 'voor iedereen feestelijk te laten verlopen'. De regels zullen aankomende jaarwisseling nog niet gelden, maar pas daarna. 

Op dit moment hebben verschillende gemeenten vuurwerkvrije zones ingesteld, rond bijvoorbeeld ziekenhuizen, verpleegtehuizen en kinderboerderijen. Maar Rotterdam en Amsterdam zijn nu de eerste gemeenten die een stap verder gaan.

Alternatieven

Rotterdam wil voor de jaarwisseling in 2019/2020 zeker 35 zones aanwijzen waar vuurwerk mag worden afgestoken. In de stad wordt al jaarlijks een grote vuurwerkshow gehouden. Hoeveel zones Amsterdam gaat aanwijzen, is nog niet bekend. Dat moet nog worden onderzocht. Ook de hoofdstad wil alternatieven bieden zoals georganiseerd vuurwerk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Gemeenten mogen zelf beslissen over vuurwerkverbod

Overlast toegenomen

Over het afsteken van vuurwerk wordt al jaren gediscussieerd. Zo is de overlast die Nederlanders van vuurwerk ervaren sinds 2015 toegenomen van 28 procent naar 36 procent vorig jaar, bleek uit onderzoek van I&O Research. Driekwart van alle Nederlanders was toen voorstander van strengere handhaving.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid adviseerde zelfs een volledig verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen omdat de risico's van oud en nieuw 'onaanvaardbaar groot' zijn. Volgens de onderzoeksraad zijn er jaarlijks 10.000 incidenten, variërend van mishandelingen tot branden. In veertig procent van de gevallen is vuurwerk de reden dat het misgaat. 

Geen verbod

Maar het kabinet wil daar niet helemaal in meegaan. Wel geeft het kabinet de gemeenten de mogelijkheid om vuurwerk tijdens de jaarwisseling te verbieden. Als de maatregelen niet tot het gewenste resultaat leiden, wordt een verbod niet uitgesloten, zei minister Grapperhaus in juni. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore