Dertien doden

Getuige schietpartij Californië: 'Ik rende, ik rende zo hard ik kon'

08 november 2018 17:50 Aangepast: 08 november 2018 18:10
Twee getuigen na de schietpartij bij de bar. Beeld © EPA

Hij was gewoon aan het dansen en had een leuke avond, toen er uit het niets op het publiek werd geschoten. Ben Campbell was in de bar in Californië waar de 28-jarige Ian David Long het vuur opende op de bezoekers. "Ik rende, ik rende zo hard ik kon."

De schietpartij gebeurde in de Borderline Bar & Grill in Thousand Oaks, zo'n 60 kilometer ten westen van Los Angeles. In de bar stond een country-avond voor studenten op het programma. Er zijn dertien mensen omgekomen, onder wie de schutter zelf.

Beveiliger doodgeschoten

's Avonds laat liep de schutter de bar binnen en schoot eerst een beveiliger dood. Hij kwam de bar binnen en schoot daar een andere beveiliger en medewerkers neer. Daarna opende hij het vuur op het publiek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Man schiet twaalf mensen dood in bar Californië

Toen Campbell de eerste schoten hoorde, ging hij zo snel mogelijk op de grond liggen. Op het moment dat de schutter rookbommen gooide, zag hij kans om door een kapot raam te springen. Daarna zette hij het op een rennen. "Ik heb zelf een slachtoffer gezien die was neergeschoten", vertelt Campbell.

Vuurgevecht

Politieagent Ron Helus overleefde de schietpartij niet. Hij was een van de eersten die ter plaatse was en probeerde de dader te stoppen. Een vuurgevecht ontstond. Helus werd meerdere keren geraakt. In het ziekenhuis overleed hij aan zijn verwondingen. 

"Hij ging naar binnen om levens te redden, maar vannacht is hij gestorven als een held", zegt sheriff Geoff Dean tegen CNN. Helus wilde volgend jaar met pensioen gaan. Een collega-sheriff Eric Buschow: "Er bestaat niets heldhaftigers dan wat hij heeft gedaan." 

Ook president Trump heeft zijn medeleven geuit via Twitter. Volgens hem heeft de politie zich bijzonder moedig getoond.

Ook in Las Vegas

Sommige overlevenden van de schietpartij waren ook bij de schietpartij tijdens een muziekfestival in Las Vegas vorig jaar, schrijft USA Today. Daar vielen toen 58 doden. 'Er zijn mensen die hun hele leven dit niet meemaken, en er zijn mensen die het twee keer zien', zegt een getuige tegen de krant.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore