Ga naar de inhoud
Kinderopvang

Partijen eisen opheldering minister over ontmoedigen aangifte misbruik

Ferd Grapperhaus. Beeld © ANP

Kamerleden van VVD, CDA en PvdA noemen het onbegrijpelijk dat ouders worden weggestuurd als ze aangifte doen van misbruik van hun kinderen op de kinderopvang. De politici willen dat minister Grapperhaus uitleg geeft waarom ouders het gevoel krijgen dat de politie hen niet serieus neemt.

De Kamerleden reageren op het verhaal van RTL Nieuws over de waarschuwing van belangenclub BOinK en het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers. Die constateren dat ouders zich niet serieus genomen voelen door de politie.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt het 'onbegrijpelijk' dat ouders worden weggestuurd. "Dit mag niet. Er is niet voor niets een speciale verhoormethode voor zulke jonge misbruikslachtoffers ontwikkeld. Die moet worden benut, ook in het belang van de veiligheid van andere kinderen."

Ouders
Lees ook:
Ouders en advocaten: politie ontmoedigt aangifte over misbruik op kinderopvang

Onacceptabel

Ook VVD-Kamerlid Foort van Oosten vindt dat een aangifte altijd serieus onderzocht moet worden. "Ik ga de minister om opheldering vragen."

Attje Kuiken van de PvdA vindt het niet serieus nemen van mensen die aangifte komen doen, 'onacceptabel'. "Ik kan dit nauwelijks geloven. Dat je kind zoiets overkomt, is het ergste dat ik mij als ouder kan voorstellen. Dan wil je zeker zijn dat je gehoord wordt. Als er signalen zijn dat kinderen misbruikt worden moet dat altijd worden onderzocht. Ik wil dat de minister nu ingrijpt."

Ouders
Lees ook:
Ouders na melding misbruik kind: 'Gemak waarmee de politie verhaal van tafel veegt'

Oproep: herkent u dit? We blijven onderzoek doen naar misbruik op de kinderopvang en hoe de politie vervolgens omgaat met aangiften. Als u dit verhaal herkent, komen we graag met u in contact. Stuur dan – uiteraard vertrouwelijk - een mail naar roel.schreinemachers@rtl.nl.