Ga naar de inhoud
Politie ontmoedigt aangifte

Ouders na melding misbruik kind: 'Gemak waarmee de politie verhaal van tafel veegt'

Beeld © ANP

Ouders voelen zich vaak niet serieus genomen als ze melding maken van misbruik van hun kind op de kinderopvang. De politie ontmoedigt ouders om aangifte te doen. Dat merkten ook Henk en Linda, wiens 3-jarige werd misbruikt op de opvang. "Je gaat naar de politie en je denkt dat het dan goed komt. Maar het komt niet goed."

Het kind van Henk en Linda (echte namen bekend bij de redactie) vertelt op een avond voor het naar bed gaan dat er op de opvang iets is gebeurd. Henk en Linda zijn overdonderd. In shock. "Je ziet de verhalen op tv. Maar je verwacht niet dat het bij jezelf terechtkomt."

Twijfel aan het verhaal van hun kind hebben ze niet. "Het was geen fantasie. Het is niet iets dat een kind op die leeftijd verzint. Dat herken je. Ik denk dat iedere ouder dat herkent."

Ouders
Lees ook:
Ouders en advocaten: politie ontmoedigt aangifte over misbruik op kinderopvang

Verhaal van tafel geveegd

Als ze naar de politie stappen krijgen ze te horen: aangifte doen is geen optie. Verhoren van kinderen onder de vier jaar is moeilijk en de kans is daarom nihil dat de politie iets kan doen. Henk en Linda begrijpen er niks van. "Het gemak waarmee een verhaal van tafel wordt geveegd. Het is ook een vrijbrief voor degenen die kwaad willen, een vogelvrijverklaring van kinderen tot vier jaar."

Ze vervolgen: "Sowieso schrik je van het niveau van de politie. Ze komen niet echt capabel over. Onze melding werd snel afgedaan. Kwalijk, want een paar maanden later werd duidelijk dat er zeker drie of vier andere gevallen waren van mogelijk misbruik. De medewerker is nooit als verdachte aangemerkt. En ook is nooit zijn computer onderzocht."

Onzedelijk betast

Een ander ouderpaar heeft een soortgelijke ervaring, vertellen ze aan RTL Nieuws. Hun 3-jarige kind gaat zich een tijdje geleden plotseling anders gedragen. Hij is bangig, wil de deur niet meer uit, heeft nachtmerries, zegt in zijn slaap: "Niet doen, niet doen." Als zijn ouders een keer met hem langs de opvang rijden, vertelt hij plotseling dat een medewerker hem onzedelijk heeft betast. "Je staat perplex en denkt: heb ik het goed gehoord?" Maar hoe vaak ze het ook vragen, hij blijft er bij.

Als ze naar de politie gaan, ontraadt die hen om aangifte te doen. "De politie zei: let wel, als je aangifte doet komt het in de openbaarheid. Wil je je kind dat wel aandoen?" Na verhoor van de ouders en een gesprek met de kinderopvangmedewerker besluit de politie om de zaak verder te laten rusten. De ouders krijgen te horen dat er geen reden is om verder onderzoek te doen.

Afgescheept

Ze houden er een heel slecht gevoel aan over. "Eigenlijk ben je voor de tweede keer slachtoffer. Je gaat naar de politie en je denkt dat het dan goed komt. Maar het komt niet goed." Het steekt hen dat de politie nauwelijks echt onderzoek heeft gedaan. De medewerker is ook nooit als verdachte aangemerkt.

Een derde ouderpaar waar RTL Nieuws mee heeft gesproken zegt ook dat ze van de politie te horen hebben gekregen dat aangifte doen geen zin heeft. De politie houdt hen voor dat dit soort zaken moeilijk zijn. "Je krijgt het gevoel dat je snel wordt afgescheept," zeggen ze. In de ogen van de ouders is bij lange na niet genoeg naar de betreffende kinderopvangmedewerker gekeken.

Politie: We nemen elk verhaal serieus

De politie neemt elk signaal van mogelijk misbruik op een kinderdagverblijf serieus, zegt Jan de Jong van de zedenpolitie Amsterdam. De politie schetst ouders wel altijd een beeld van de haalbaarheid van een aangifte. "Er zijn voor- en nadelen die we ouders wel willen voorhouden. Mensen ervaren dat soms als een ontmoediging, maar dat is zeker niet de bedoeling." Als ouders dat toch zo ervaren, doet de politie volgens De Jong iets niet goed.

Probleem is volgens de politie dat kinderen onder de vier jaar moeilijk te verhoren zijn. "Het is lastig om een consistent verhaal van zo’n kind kunnen krijgen met specifieke gebeurtenissen, aldus De Jong. "Dat hebben we wel nodig om tot een goede bewijsvoering te kunnen komen. Maar dat wil niet zeggen dat we niet zullen proberen er toch een verhaal uit te krijgen waar we wat mee kunnen." Dat lukt lang niet altijd.

Oproep: herkent u dit? We blijven onderzoek doen naar misbruik op de kinderopvang en hoe de politie vervolgens omgaat met aangiften. Als u dit verhaal herkent, komen we graag met u in contact. Stuur dan – uiteraard vertrouwelijk - een mail naar roel.schreinemachers@rtl.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore