Te gevaarlijk

Toch terughaalactie van omstreden springkussens

09 november 2018 06:30 Aangepast: 09 november 2018 06:32
De multiplay krokodil Beeld © RTL Nieuws

De grootste fabrikant van het omstreden multiplay-springkussen is bezig met terughalen en aanpassen van het kussen. Dat blijkt uit een brief in handen van RTL Nieuws.

Experts stelden al langer dat het kussen gevaarlijk is en teruggehaald zou moeten worden. Afgelopen zomer liepen zeker twee kinderen een schedelbasisfractuur op na een val van zo'n kussen. 

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) nam daarop maatregelen, maar het haalde alleen de multiplay in de vorm van een Piratenschip van de markt. Andere varianten van multiplay-kussens - zoals de krokodil - mochten in omloop blijven, maar alleen nog gebruikt worden onder toezicht. Ook stelde de NVWA het gebruik van valmatten rondom het kussen voortaan verplicht.

Geen valmatten nodig

Die verplichting blijkt in de praktijk niet goed te werken, zegt de fabrikant. "Het probleem is dat verhuurders ook altijd een valmat moeten leveren. Wij gaan voor een structurele aanpassing, waardoor de valmat niet meer gebruikt hoeft te worden", licht technisch directeur Mike Bosscher van JB inflatables toe. Hoeveel kussens inmiddels zijn aangepast, wil hij niet zeggen.

Toezichthouders NVWA stelde eerder dat er duizenden multiplay-kussens in omloop zijn. De NVWA is op de hoogte gesteld van de terughaalactie.

De aanpassing bestaat uit het plaatsen van een klein net dat moet voorkomen dat kinderen op de rand van het kussen kunnen klimmen. Ook wordt er een extra stuk zeil geplaatst om het kussen te verstevigen. De aanpassingen zijn goedgekeurd door een door de NVWA aangewezen keuringsinstantie, het Keurmerkinstituut.

Kussen nu wel veilig?

De vraag is of deze aanpassingen de veiligheidsproblemen oplossen en of valmatten inderdaad achterwege kunnen blijven. In de praktijk blijkt dat kinderen ook op plekken waar nu geen net wordt geplaatst, makkelijk op de rand kunnen klimmen. En dat ze dat ook doen. 

De NVWA wil niet op vragen over de veiligheid van de aanpassingen reageren. "Deze beoordeling is aan de aangewezen keuringsinstantie. De NVWA heeft niet als taak de aanpassingen te beoordelen", aldus een woordvoerder.

Het Keurmerkinstituut verwijst naar de fabrikant. "Die is op de hoogte van de eisen waaraan deze moet voldoen.' De fabrikant verwijst weer naar het Keurmerkinstituut.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Multiplay-kussen had geen geldig certificaat van goedkeuring'

Kamer en minister niet geïnformeerd

De terughaalactie van de fabrikant loopt al sinds 18 oktober, maar werd niet aan de Kamer gemeld. Terwijl Kamerleden van VVD, CDA en SP daar wel vragen over stelden. 

In een reactie laat het ministerie weten dat het de terughaalactie niet genoemd heeft, 'omdat het een vrijwillige aanpassingsactie betreft waarvoor een producent geen toestemming nodig heeft van de NVWA.'  De minister was tot RTL Nieuws hier vragen over stelde zelf ook niet van op de hoogte.

Roept vraag op

De VVD vindt het raar dat de NVWA de terughaalactie niet heeft gemeld. "Gezien de maatschappelijke onrust over de veiligheid van deze springkussens zou je dit wel verwachten. Dit roept weer de vraag op of het kussen nou veilig is of niet. De NVWA moet hier snel duidelijkheid over geven", zegt een woordvoerder van de fractie.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts wil zo snel mogelijk een debat. "Goed dat de fabrikant zijn verantwoordelijkheid begint te nemen. Zorgelijk is dat het ministerie die verantwoordelijk is, blijkbaar niet weet wat de toezichthouder NVWA  in de praktijk voor acties onderneemt. We gaan daarover met de minister in debat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NVWA in de fout rond fatale val kleuter Maurycy in speelhal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`