Kogelwerende vesten

Ambulancemedewerker Ard werd met mes bedreigd: 'Kogelwerend vest is nodig'

08 november 2018 15:36 Aangepast: 08 november 2018 15:08
Ard Bennink werd afgelopen zomer nog bedreigd.

Ambulancemedewerker Ard Bennink ziet het geweld tegen hulpverleners toenemen - afgelopen zomer werd hij zelf nog bedreigd met een mes. Daarom heeft hij een kogel- en steekwerend vest ontwikkeld. "Je weet niet wat je overkomt. De wereld verandert."

Ard Bennink werkt al 24 jaar als ambulancemedewerker. De laatste jaren als oproepkracht omdat hij druk is met het runnen van zijn eigen bedrijf. Hij ziet tijdens zijn diensten steeds vaker agressie en geweld.

Daarom heeft hij een kogel- en steekwerend vest voor alle ambulancemedewerkers ontwikkeld. De vesten zijn vooral bedoeld om ambulancepersoneel te beschermen tijdens terroristische aanslagen, licht hij toe.

Terreur en geweld

Alle ambulancemedewerkers krijgen zo'n vest, te beginnen bij de medewerkers in Limburg-Zuid. Dat is besloten na een advies van Ambulancezorg Nederland. De vesten zijn niet verplicht en een uitbreiding van het veiligheidspakket waartoe het personeel beschikking heeft.

"Ambulancemedewerkers kunnen zelf bepalen wanneer ze de vesten aan doen. Bijvoorbeeld als ze worden opgeroepen tijdens horecanachten of bij een grote voetbalwedstrijd", zegt Ard. 

Incidenten ambulancepersoneel

  • Sectororganisatie Ambulancezorg Nederland (AZN) registreert sinds 2008 het aantal agressie- en geweldsincidenten dat wordt gemeld door ambulancepersoneel.
  • In 2008 werden er 121 incidenten geregistreerd.
  • In 20013: 351 incidenten
  • In 2017: 573 incidenten
  • De ambulancesector heeft agressie en geweld gedefinieerd als 'voorvallen waarbij de werknemer psychisch of fysiek wordt lastig gevallen, bedreigd of aangevallen, onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met het verrichten van arbeid'  

Agressief

Ard zat zelf jarenlang op een ambulance in Overijssel en werkt nu veel in Amsterdam. Hij ziet steeds vaker agressie tegen hulpverleners. "Je krijgt steeds meer te maken met incidenten waarbij drugs en alcohol in het spel zijn. Mensen worden daardoor sneller agressief met alle gevolgen van dien."

Afgelopen zomer in Amsterdam maakte hij het zelf nog mee. "We werden opgeroepen om een dronken man te hulp te schieten. Toen hij bijkwam en een agent hem om zijn papieren vroeg, werd hij agressief." 

Uit zijn heuptasje haalde de man een mes en begon er mee te dreigen."Met acht man zijn we op hem gesprongen om hem te bedaren te krijgen." Ard deed aangifte van de gebeurtenis.

Geen uitzondering

Volgens de ambulancemedewerker is dit voorval geen uitzondering. "Een collega van mij is onlangs bewusteloos geslagen door een omstander. Mensen zijn sneller geagiteerd. Als het niet loopt zoals gehoopt, worden sommige mensen agressief."

Onzin?

Alle manieren om het werk veiliger te maken, zijn dus welkom, vindt Ard. Zoals de vesten.

Volgens Ard zijn er ongetwijfeld ook ambulancemedewerkers die een kogel- en steekwerend vest onzin vinden. Of overbodig. "Maar het overgrote merendeel vindt het allemaal maar fijn dat ze de vesten krijgen. Ambulancemedewerkers zijn gewoon medewerker van een bedrijf hè. Als je in de bouw werkt, krijg je ook goed schoeisel. Zo zie ik het."

Miniatuurvoorbeeld
Ambulancepersoneel

Kogelwerende vesten voor ambulancepersoneel: 'Helaas, het is nodig'

`