Einde verhaal

Gerard moet stoppen als gevangenisarts: 'Ik stoor mij zo ontzettend aan die regeltjes'

08 november 2018 13:06 Aangepast: 08 november 2018 13:17
Gevangenishuisarts Gerard Veldt. Beeld © Eigen foto

Omdat hij zich niet aan de regels heeft gehouden, moet gevangenisarts Gerard Veldt per direct noodgedwongen stoppen met zijn werk. "Ik ben 41 jaar huisarts geweest en nu mag ik vanwege bureaucratisch gedoe mijn werk niet meer doen. Dit land gaat kapot aan al die regels."

Hij deed het niet voor het geld. En ook niet voor zijn carrière. Gerard Veldt (67) werkte sinds 2012 als gevangenisarts omdat hij 'het belangrijk en nuttig werk' vond. En omdat hij er lol in had. Daarvoor werkte hij sinds 1977 in een huisartsenpraktijk.

Abrupt einde

Maar aan Gerards werk en passie is door een uitspraak van de Raad van State, de hoogste rechter van het land, gisteren abrupt een einde gekomen. Sinds mei 2016 zijn zijn papieren niet meer in orde en is hij uitgeschreven uit het huisartsenregister.

De regel is dat je je als huisarts iedere vijf jaar opnieuw moet laten registreren. Eén van de voorwaarden is dat je dan 8 uur in de week in een algemene huisartsenpraktijk werkt. En dat heeft Gerard niet gedaan. De rechter vindt daarom nu dat hij niet meer mag werken als huisarts.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Regeldruk in zorg: 'Alles willen regelen, zit zo diep verankerd in onze cultuur'

Eigen schuld dikke bult? "Onzin", vindt Gerard. Waarom hij zich niet aan de regels heeft gehouden? "Ik heb tientallen jaren als huisarts gewerkt en wil met mijn 67e ook niet meer terug naar een gewone praktijk. Ik doe dit nu parttime en ben ook gesteld op mijn vrijheid. Ik zie het niet zitten om daar bovenop nog eens een dag in de week in een praktijk te gaan werken, alleen vanwege de bureaucratie."

Onverwachts....

Gerard had verwacht dat de rechter voor hem een uitzondering zou maken. "Ik heb 42 jaar ervaring, wil niet meer terug in een praktijk en heb veel ervaring met gevangenen. Ik heb dat allemaal uitgelegd en gehoopt dat de rechter een uitzondering zou maken."

De negatieve uitspraak kwam gisteren toch nog onverwachts. "Ik had vorige week nog een spreekuur met allerlei gedetineerden in de gevangenis van Alphen aan den Rijn", vertelt hij. "Veel gevangenen hebben last van slaapproblemen en psychische klachten. Dat dat mijn laatste spreekuur zou zijn, had ik niet verwacht."

'Neerleggen'

Gerard vindt dat er met twee maten wordt gemeten. "De Raad van State heeft drie keer uitstel gevraagd voor de uitspraak. Ik kreeg steeds weer zo'n standaardbrief. En als burger moet je alles op tijd inleveren. Een dag te laat en je hebt geen recht van spreken meer."

Daarbij komt dat er een groot tekort is aan gevangenisartsen. Wat hij nu gaat doen? "Niets. Het houdt nu op. Ik zal me erbij moeten neerleggen."

Missen

Dat hij het werk in de gevangenis gaat missen, staat buiten kijf. "Gevangenen zijn zo'n bijzondere doelgroep. Ik kon echt een toegevoegde waarde zijn door naar hun verhalen te luisteren. Veel gevangenen hebben psychische klachten en slapen slecht. Ik vond het een mooie uitdaging om te doen en had er ook lol in. Ik wilde pas stoppen als ik het zelf niet meer zou zien zitten. Nu neem ik mijn verlies. Jammer, dat het zo moet eindigen."

`