Hoenderloo Groep

Kinderen in instelling moeten voor straf urenlang stilzitten en mond houden

08 november 2018 09:20 Aangepast: 08 november 2018 09:58
Jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep in Deelen Beeld © Google Street View

Jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep heeft kinderen diverse malen gestraft op een manier die wel heel erg uit de tijd is en in strijd met de wet lijkt te zijn.

De kinderen moesten urenlang stokstijf blijven zitten. Ze mochten niet bewegen en geen geluid maken. Dat bevestigt de instelling aan RTL Nieuws: "Voorheen is deze strafmaatregel ingezet. We zijn bezig met een verandering van de procedure."

Ernstige gedragsproblemen

De straffen werden in woongroepen in Deelen uitgevoerd. De jongeren die er wonen zijn daar door de rechter geplaatst en hebben ernstige gedragsproblemen.

De gestrafte kinderen moesten in de gezamenlijke woonkamer hun straf uitzitten terwijl de leeftijdgenoten om hen heen van hun vrije tijd mochten genieten.

In strijd met wet

Ouders doen in De Stentor hun beklag over de strafmethode. Zij vinden dat de maatregelen grenzen aan machtsmisbruik en kindermishandeling.

Deskundigen zeggen dat de straf in strijd is met de wet en dat de kinderen aan zo'n straf ook niets hebben.

De Hoenderloo Groep zegt dat deze manier van straffen 'incidenteel' is ingezet, maar niet meer wordt toegepast. Lees hieronder de reactie van de instelling.

Reactie Hoenderloo Groep:

'Donderdag 8 november verscheen een artikel in de media over een strafmaatregel bij Kop van Deelen. Deze wordt niet toegepast.

We werken met de in de jeugdzorg erkende methodiek van competentiegericht werken. Dat betekent dat het behandelteam zoveel mogelijk aansluit bij de krachten, mogelijkheden en wensen van een jongere.  Onze behandeling richt zich op het versterken van nieuw en gewenst gedrag en het aanleren van vaardigheden. Dat is een positieve benadering en gaat niet uit van zwakke punten.

De JeugdzorgPlus-locatie is er voor jongeren met complexe problematiek, waaronder agressie. De Kop van Deelen kenmerkt zich onder meer door een terrein zonder hekken. Het is onze filosofie dat we letterlijk en figuurlijk dichtbij de jongeren willen staan. Wij beschikken bewust niet over separeerruimtes. Met deze filosofie en aanpak beweegt de jeugdzorg zich naar maatwerk, met een open en therapeutisch klimaat. Op basis van een behandelplan, inclusief risicoanalyse wordt het leefklimaat voor een jongere individueel bepaald. Dat doen we in overleg met de jongere en zijn sociale omgeving.

Soms kiezen we voor een time-out om ongewenste situaties te doorbreken. Om bij een time-out het apart gaan van de groep te voorkomen, wordt een jongere voor korte tijd wel eens elders in de ruimte op een stoel of aan een tafel gezet. Langdurig aan tafel zitten als strafmaatregel kwam incidenteel voor, maar wordt binnen De Hoenderloo Groep niet meer toegepast.

De journalist heeft gesproken met enkele ouders en een oud-jongere. In het artikel uiten zij kritiek op een bepaalde bejegening en handelswijze. We vinden het oprecht vervelend als cliënten of familie niet tevreden zijn. En als dat het geval is gaan we graag een gesprek met hen aan. Om te bekijken of zaken anders of beter kunnen, of om van fouten te leren.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nog nooit zoveel kinderen in gesloten jeugdzorginstelling: 'Zeer zorgelijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore