Ga naar de inhoud
Omstanders worden agressiever

Kogelwerende vesten voor ambulancepersoneel: 'Helaas, het is nodig'

Medewerkers van alle regionale ambulancediensten krijgen kogel- en steekwerende vesten. "Het is nodig, helaas. Omstanders worden agressiever. We zien steeds vaker dat mensen wapens of messen bij zich hebben", zegt een ambulancemedewerker.

Op advies van de branchevereniging krijgen alle regionale ambulancediensten de kogelwerende vesten. De vesten moeten het ambulancepersoneel beter beschermen in onveilige omstandigheden en in terreursituaties.

Ambulancemedewerkers zijn niet verplicht om de vesten te dragen, het is aan hen zelf om de situatie in te schatten en te kijken of een vest nodig is.

Voor de kerst

De eerste lading vesten gaat naar het ambulancepersoneel in de regio Limburg-Zuid. "We hebben er zo'n 150 besteld. De vesten moeten voor de Kerst binnen zijn", zegt Estella Kuppens van de GGD Zuid-Limburg. "Bij terreurdreiging of onveilige situaties kunnen onze mensen binnenkort gebruikmaken van zo'n vest. We moeten onze ogen niet sluiten voor de dreiging." 

Nodig?

Is het nodig? "Ja, helaas wel'', zegt een ambulancebroeder die al twintig jaar bij de Limburgse ambulance werkt. Vanwege zijn privacy wil hij anoniem blijven.

"De afgelopen jaren zie ik steeds vaker zwaardere meldingen voorbij komen. We komen vaker op gevaarlijke plekken waar het uit de hand loopt. Mensen zijn brutaler geworden en hebben vaker messen of wapens bij zich. Het is triest, maar we komen het helaas steeds vaker tegen."

Helaas nodig

De ambulancemedewerker vervolgt: "Ik ken verschillende collega's die gewond zijn geraakt doordat omstanders agressief werden. De politie heeft ook kogelwerende vesten. Die extra bescherming is helaas nodig."

De branchevereniging stelt dat er in 2017 door ambulancemedewerkers 573 incidenten zijn gemeld waarbij sprake was van geweld.