'Verdachte plek'

Politie gaat graven naar sinds 1992 vermiste Willeke Dost

07 november 2018 20:14 Aangepast: 07 november 2018 20:23
Willeke Dost verdween in 1992.

De politie gaat deze week graven in verband met de vermissing van Willeke Dost. Ze doen dit na aandringen van buurtgenoten die wijzen op 'een zeer verdachte plek'. Dost verdween meer dan 26 jaar geleden.

De toen 15-jarige Willeke Dost uit het Drentse Koekange verdween op een winteravond in 1992 van de aardbodem. Het meisje had een dramatische jeugd; ze verloor al voor haar eerste verjaardag haar beide ouders bij een verkeersongeluk. Daarna verbleef ze bij familie, pleegouders en in diverse opvangtehuizen.

Boerderij van pleegouders

Haar verdwijning is nooit opgelost en werd een 'cold case-zaak'. Dorpsgenoot Ab Bruintjes volgt de zaak al jaren. In zijn ogen is er een zeer verdachte locatie in beeld waar het lichaam van de vermiste tiener zou kunnen liggen: achter de boerderij van de pleegouders waar de tiener woonde. Hij drong meerdere keren aan bij de politie om te gaan graven en dreigde het anders zelf te gaan doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Drentenaren willen zelf graven naar verdwenen Willeke Dost

De plek was al bekend bij de politie en in 2017 zijn grondradarbeelden beoordeeld door een deskundige. Op basis hiervan is toen besloten niet te gaan graven. Deze week werd er door de politie opnieuw naar de plek gekeken. Er hebben aanvullende gesprekken met getuigen plaatsgevonden en er is opnieuw gekeken naar de grondradarbeelden.

'Onrust ontstaan'

"Op basis hiervan, en vanwege de onrust die is ontstaan in Koekange en omgeving, hebben politie en Openbaar Ministerie besloten te gaan graven", schrijft de politie. "Alleen op deze wijze kan duidelijkheid worden verkregen omtrent de mogelijke aanwezigheid van sporen op deze locatie."

De politie roept belangstellenden op niet naar de graafplek te komen. "Het is nu vooral van belang dat de grond ongeroerd blijft, zodat het politieonderzoek zo secuur mogelijk kan worden uitgevoerd."

'Dit is supergoed nieuws'

Een van de andere initiatiefnemers, Jan Huzen, is erg blij met het besluit van de politie, laat hij in een reactie weten. "Dit is supergoed, wij zijn hier heel erg blij mee." Huzen zegt dat de politie heeft beloofd dat hij en Ab Bruintjes nauw betrokken worden bij de graafplannen. "Donderdag wordt er een planning gemaakt. Er moet ontzettend veel geregeld worden, er komt veel bij kijken. Waarschijnlijk kan het graven ergens begin volgende week plaatsvinden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`