Fout vlees

Kamerfracties: slachten hoogzwangere koeien schokkend

07 november 2018 19:50 Aangepast: 07 november 2018 19:59
Archiefbeeld van een willekeurig slachthuis. Beeld © ANP

Partijen in de Tweede Kamer schrikken van het aantal hoogzwangere koeien dat naar de slachtbank worden gestuurd. "Ik vind het schokkend", zegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik. "Dit druist tegen je gevoel in. Dat koeien worden geslacht hoort bij onze voedselvoorziening, maar dat daarbij het kalfje wordt meegenomen, voelt niet goed."

"Wij schrikken hiervan", zegt Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren (PvdD). "Het probleem is in werkelijkheid nog veel groter. Dit zijn alleen nog maar de overtredingen die de NVWA heeft vastgesteld en ze zijn natuurlijk lang niet overal bij." 

Boetes en waarschuwingen

De afgelopen vijf jaar zijn bijna 900 boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan boeren voor het naar de slachtbank brengen van hoogdrachtige koeien, blijkt uit cijfers die RTL Nieuws bij de NVWA heeft opgevraagd. Dit jaar gaat het om 189 boetes en waarschuwingen die aan boeren zijn uitgedeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoogzwangere koeien naar slachtbank ondanks verbod, honderden kalfjes gestikt

Dat minister Schouten van Landbouw (ChristenUnie) nu eerst weer om de tafel wil met de boeren om het probleem op te lossen, noemt PvdD-kamelid Ouwehand onbestaanbaar. "Je moet dieren beschermen en niet de sector." 

'Slachtgrens aanscherpen'

De PvdD wil zelfs een stap verder gaan: de slachtgrens aanscherpen naar koeien die zes maanden drachtig zijn. Nu ligt die grens bij achtenhalve maand. 

De ChristenUnie wil eerst weten hoeveel koeien met zes maanden dracht worden geslacht. "Wat ik begrepen heb", zegt Kamerlid Carla Dik, "is dat slachthuizen wel zien dat drachtige koeien worden aangeboden voor slacht, maar dat dit niet wordt geregistreerd." Ze wil dat de slachthuizen bijhouden hoeveel drachtige koeien door boeren worden aangevoerd en dat doorgeven aan de NVWA.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore