Nederland

Einde eendagshaantjes in zicht: speciale selectie maakt uitbroeden overbodig

08 november 2018 07:00 Aangepast: 08 november 2018 07:26
Archieffoto

Jaarlijks worden in Nederland 45 miljoen hanenkuikens vergast, omdat ze geen eieren leggen en niet genoeg vlees opleveren. Een methode waarbij het geslacht van de kip nog in het ei kan worden bepaald, zou hier misschien volgend jaar al een einde aan kunnen maken.

Bij onze oosterburen wordt de methode al toegepast. De Duitse supermarktketen Rewe heeft de primeur; die verkoopt vanaf deze maand de eerste eieren van 'hennen zonder broertjes'. Door tijdens het broedproces een mini-druppel vocht uit het ei te testen, kan worden bepaald of er een hen of een haan uit komt. 

Veevoer

De test kan negen dagen na de bevruchting worden uitgevoerd en voorkomt dat de eieren onnodig verder worden uitgebroed tot eendagshaantjes, die vervolgens vergast worden. De haneneieren worden niet in de winkel aangeboden, maar tot veevoer verwerkt. De bevruchte eieren mogen niet aan consumenten worden verkocht. 

Deze methode is ontwikkeld door Seleggt en Hatchtech, bedrijven die daar speciaal voor in het leven zijn geroepen. Zij zijn niet de enigen die de afgelopen jaren aan zo'n methode hebben gewerkt. Ook In Ovo, een Nederlands bedrijf, is al jaren bezig om een selectietechniek te ontwikkelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoeneninvestering voor Nederlands bedrijf: vergassing eendagshaantjes binnenkort niet meer nodig

Kostenpost

De pluimveesector is ervan overtuigd dat de selectiemethode de toekomst is. "Het is het beste alternatief voor het eerst uitbroeden van eieren en dan na één dag doodmaken van de haantjes", zegt Erik Huibers, voorzitter van LTO Pluimveehouderij. "Uiteindelijk zullen alle broederijen in Nederland dit gaan doen, stapsgewijs."

Welke methode de voornaamste gaat worden, dat is minder duidelijk. Huibers: "Seleggt heeft nog een foutmarge van 1 procent. Die haantjes ga je dan niet meer afmaken, die moet je voor het vlees gebruiken. Dat is een kostenpost." Ook de manier waarop Seleggt en In Ovo hun selectieprocedure op de markt zetten, gaat een rol spelen, verwacht Huibers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doorbraak Nederlands bedrijf voorkomt vergassen miljoenen kuikens

Onnodig leggen

Een van de medefinanciers van In Ovo is de Dierenbescherming. Zij zijn te spreken over de selectie. "Ons gaat het erom wat het voor de dieren doet. Op deze manier kun je in een vroegtijdig stadium voorkomen dat die haantjes worden geboren", zegt een woordvoerder. Hij denkt dat de consument er wel op zit te wachten. "Het Beter Leven keurmerk en andere initiatieven voor dierenwelzijn zitten in de lift." 

Wakker Dier is niet zo gelukkig met de ontwikkeling. "Het is een end-of-pipe solution", zegt campagneleider Anne Hilhorst. "Ook als je de haantjes selecteert voordat het ei is uitgekomen, worden de eieren nog steeds gelegd. De helft van de kippen legt dus onnodig eieren. Die zitten in hokken, hebben een naar leven. Dat is de belangrijkste reden dat we geen voorstander zijn van deze methode."  

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore