Voorstel CDA

Partijen willen verbod op filmen verkeersslachtoffers: 'Volslagen onfatsoenlijk'

07 november 2018 16:33 Aangepast: 07 november 2018 18:18
Omstanders filmen vaak ongelukken. Beeld © ANP

CDA, GroenLinks, ChristenUnie en 50PLUS willen een verbod op het filmen en fotograferen van gewonden na een verkeersongeluk. Het CDA is bezig met een initiatiefwet waarin staat dat omstanders moeten worden gestraft als ze niet helpen, maar alleen maar filmen en fotograferen.

GroenLinks brengt zo'n verbod morgen onder de aandacht in een debat met de minister. Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg noemt als voorbeeld een vrouw die na een hartstilstand in een winkel werd gereanimeerd, terwijl tieners 'ongegeneerd' stonden te filmen.

Inbreuk op menselijke waardigheid

"Aan dit gedrag moet een einde komen", vindt Buitenweg. "Mensen moeten elkaar na een ongeluk helpen, en niet tot een object in een film maken. Dat is een inbreuk op de menselijke waardigheid van het slachtoffer."

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is bezig met de initiatiefwet. "We zijn het nu juridisch aan het uitzoeken. We kijken naar de mogelijkheid filmen en verspreiden van de beelden strafbaar te stellen." De partij verwijst daarbij ook naar Duitsland, waar er al een soortgelijk wet geldt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom filmen mensen bij iets heftigs? 'Ze kruipen zelfs onder afzettingen door'

Tot twee jaar celstraf

Duitslandcorrespondent Jeroen Akkermans: "In Duitsland is het fotograferen van een auto-ongeluk strafbaar. Er staat een maximum celstraf van 2 jaar op. Niet alleen de foto maar zelfs de poging tot het maken van een foto kan al leiden tot een maand rijontzegging. De mate van strafbaarheid hangt af van in hoeverre het werk van de hulpdiensten daardoor is verhinderd. Ook het niet helpen van een slachtoffer is strafbaar. Dus als je foto's maakt in plaats van een slachtoffer beademen, ben je goed de klos. Foto's maken als de hulpdiensten zijn gearriveerd, is ook verboden. De sancties daarop zijn lager", zegt Akkermans.

"Sinds begin dit jaar is het ook verboden om omgekomen verkeersslachtoffers te fotograferen. De wetgeving was tot dan toe toegespitst op gewonde slachtoffers."

SP'er Ronald van Raak weet nog niet of hij voor zo'n verbod is. "Het gaat om de invulling van de wet. Maar het is natuurlijk volslagen onfatsoenlijk om te gaan filmen in plaats van te helpen. Of hulpverleners te hinderen om hun werk te doen."

Binnen huidige wetgeving

Ook de VVD wil dat pas bekijken als er een initiatiefwet is. "Maar het eerste gevoel is dat wij liever zien dat agenten bij een ongeluk hulp en ondersteuning bieden dan dat ze bezig zijn met bekeuren van filmende omstanders."

De PVV vindt dat er 'natuurlijk niet nodeloos nieuwe wetten gemaakt moeten worden, als het binnen de huidige wetgeving al kan'. "Maar ik wacht af hoe de initiatiefwet eruit gaat zien", zegt Kamerlid Gidi Markuszower.

Hoe hoog de straffen moeten worden in de initiatiefwet, is nog niet bekend. Het ministerie van Justitie laat weten het wetsvoorstel af te wachten, voordat ze willen reageren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet filmen bij een ongeluk, kom in actie!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`