Ga naar de inhoud
Fout telefoonprovider

'Ernstige zaak': 3000 gesprekken advocaten en gevangenen opgenomen

Duizenden vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en gevangenen zijn vorig jaar ten onrechte opgenomen . Of deze gesprekken ook zijn afgeluisterd, is onbekend. De Orde van Advocaten spreekt van een 'ernstige zaak'.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt een onafhankelijk onderzoek in.

De opname van de gesprekken kwam door een fout in het systeem van de telefoonprovider van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), Telio genaamd. De fout is inmiddels verholpen.

Advocaten
Lees ook:
Advocaten woest: Teeven snoeide in budget om meer verdachten op te kunnen sluiten

Telefoongesprekken van gevangenen worden in principe allemaal opgenomen. Gesprekken tussen advocaten en hun cliënten zijn vertrouwelijk en mogen dus niet worden opgenomen, laat staan afgeluisterd.

3000 gesprekken

"Wij vinden het ernstig", zegt Lilian Jansen van de Orde van Advocaten. Ze vertelt dat de fout lag in het nummerherkenningssysteem, dat ervoor moet zorgen dat advocaten niet worden afgeluisterd. Het gaat om zeker 3000 gesprekken die niet opgenomen hadden mogen worden. 

"Het punt is juist dat de je als advocaat een gesprek in vertrouwen voert. We weten niet wat er met de opgenomen gesprekken gebeurt, we weten ook niet hoe dat verder wordt gebruikt."