'Vreselijk'

Gruwelijke vondst dode mishandelde konijnen: 'Dader heeft draadje loszitten'

07 november 2018 13:19 Aangepast: 07 november 2018 13:21
Twee van de drie dode konijnen die gevonden werden in Lichtenvoorde. Beeld © Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk

Een afschuwelijke vondst in het Gelderse Lichtenvoorde. Daar zijn in 2 dagen tijd 8 dode konijnen aangetroffen, die op gruwelijke wijze om het leven zijn gebracht. "Als je zoiets doet, heb je een draadje loszitten in je hoofd", zegt Olette van der Werf van de plaatselijke Dierenambulance.

Een wandelaarster zag afgelopen zondag in een buitengebied in Lievelde dode witte konijnen liggen. "Mijn collega vond uiteindelijk 5 konijnen, die alle botten gebroken hadden die ze maar gebroken kunnen hebben", vertelt Van der Werf. 

Meer konijnen

Op de Facebookpagina van de plaatselijke Dierenambulance plaatste ze foto's. Maandagavond kreeg ze een belletje van een man, die in Lichtenvoorde ook dode witte konijnen had gevonden. "Hij had ons bericht op Facebook gezien en vertelde dat hij in een beek 3 soortgelijke konijnen had aangetroffen, in een gebied dat tegen een woonwijk aan ligt."

Twee van de drie dode konijnen die gevonden werden in Lichtenvoorde. Twee van de drie dode konijnen die gevonden werden in Lichtenvoorde.

De dode konijnen waren allemaal ernstig mishandeld. "Ze bloedden inwendig, er kwam veel bloed uit hun bekjes. Er is echt met grof geweld mee omgegaan", vertelt Van der Werf. "Er zijn er zelfs een paar waar de botten uitsteken. Als je zoiets doet, dan heb je volgens mij een draadje los in je hoofd."

'Vreselijk'

Bij de Dierenambulance zien ze wel vaker gruwelijke dingen, maar dit spant volgens Van der Werf de kroon. "We vinden dieren wel eens in stukken, dus we zijn wel wat gewend, maar iedereen bij de ambulance vindt dit vreselijk", zegt ze. "Het raakt je, maar we zien het teveel."

De 8 aangetroffen konijnen zijn slachtkonijnen, vertelt Van der Werf. "Die worden speciaal gefokt voor de slacht, om uiteindelijk als voedsel te dienen", legt Van der Werf uit. "Mensen met deze konijnen hebben er meestal meer, dus ik heb een naar onderbuikgevoel dat we er nog meer zullen vinden."

Monique onderzoekt mishandelde dieren:

Sinds dit jaar heeft Nederland een gediplomeerd forensisch dierenarts. Monique Verkerk heeft in Amerika een speciale opleiding gevolgd waar ze leerde hoe ze dierenmishandeling kan herkennen. En dat is hard nodig, want nu komen daders er nog vaak mee weg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore