Fout vlees

LTO: boeren hebben geen belang bij slachten hoogdrachtige koe

07 november 2018 11:17 Aangepast: 07 november 2018 11:41
Melkvee in een stal (archieffoto). Beeld © ANP

De slacht van hoogdrachtige koeien is onwenselijk. Dat is de reactie van boerenorganisatie LTO Nederland op de berichtgeving van RTL Nieuws over de slacht van hoogzwangere koeien.

Koeien die meer dan 90 procent van de draagtijd hebben voltooid mogen volgens LTO niet meer worden vervoerd naar het slachthuis. Veehouders en transporteurs behoren dit te weten.

Veestapel op peil houden

Het is op boerenbedrijven ongebruikelijk om hoogdrachtige koeien (meer dan zes maanden draagtijd) naar het slachthuis te brengen. Boeren hebben volgens LTO geen belang bij de slacht van drachtige koeien.

Een boer laat een koe dekken of insemineren om een nieuw kalf te krijgen. Een nieuw kalf en een gezonde moederkoe zorgen ervoor dat de koe een goede melkproductie behoudt en dat de veestapel op peil blijft.

Hoogzwangere koeien geslacht: 'Er komt dan een joekel van een kalf uit de buik'

Het mag niet, maar het gebeurt wel: hoogdrachtige koeien die geslacht worden. De afgelopen jaren zijn er door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 900 boetes en waarschuwingen uitgedeeld. Dierenarts Frederiek Schouten wil daarom strengere regels.

Natuur is onvoorspelbaar

Een van de redenen dat hoogdrachtige dieren toch in het slachthuis belanden, is dat bij de boer niet bekend is dat het dier al zo lang drachtig is, meldt LTO. 

Koeien zijn levende wezens en de natuur is niet altijd voorspelbaar; soms tonen dieren tegengesteld gedrag waardoor de boer op het verkeerde been wordt gezet.

Noodsituatie

Ook kan er sprake zijn van een noodsituatie. Denk bijvoorbeeld aan een situatie die ernstig afbreuk doet aan het welzijn van de koe.

LTO Nederland wil samen met andere sectorpartijen en de overheid aan de slag om te voorkomen dat hoogdrachtige koeien in het slachthuis terechtkomen, tenzij sprake is van een noodsituatie en de boer geen andere keus heeft dan afstand te doen van koe en kalf.

'Je hart breekt'

Melkveehouder Joost van Tilburg heeft zelf ooit een hoogdrachtige koe naar het slachthuis gestuurd. Hij schrijft in een reactie aan RTL Nieuws dat de veearts had gezegd dat de koe niet drachtig was, ondanks zeven pogingen tot bevruchting.

"We hebben het dier een tijd later laten afvoeren en toen belde het slachthuis dat het dier een voldragen kalf droeg. Dan breekt je hart en voel je je enorm schuldig. Ik ben er echt een paar dagen niet goed van geweest", zegt Van Tilburg.

"Normaal gezien laat ik de dierenarts voor verkoop altijd controleren of de koe drachtig is. Maar dat was deze keer toevallig niet gebeurd. Sindsdien hebben we hier het management nog verder op aangepast en gaat geen koe meer weg voor de drachtcheck nogmaals heeft plaatsgevonden."

Dit gaat er schuil achter jouw biefstukje

Dat vlees niet aan een boom groeit, dat weten we natuurlijk wel. Maar hoe zit het nu echt met dat stukje rundvlees op je bord? Onderzoeksverslaggever Maaike Kempes vertelt je alles over de wereld achter jouw stukje rundvlees.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hoogzwangere koeien naar slachtbank ondanks verbod, honderden kalfjes gestikt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore