Online of offline?

Wifi in het vliegtuig? We zijn er nog niet echt voor te porren

07 november 2018 12:00 Aangepast: 07 november 2018 15:21
Beeld © Getty Images

Betalen voor wifi op je vlucht? Voor veel reizigers op vakantievluchten is het nog geen must. Dat komt omdat er vaak flink voor betaald moet worden. En dan is het nog maar afwachten hoe goed je verbinding is.

Dat blijkt uit het onderzoek van vliegticketvergelijkingssite Tix. Volgens het onderzoek bieden steeds meer vliegtuigmaatschappijen de service aan, maar moet er wel flink voor moet worden betaald.

"Vliegmaatschappijen vragen voor de service een bedrag per uur of per gebruikte MB, of ze willen dat de reiziger één bedrag voor de hele vlucht betaalt. Gemiddeld is dat 14,35 euro per vlucht", zegt Wiep Knol van Tix.

Nederlandse vliegtuigmaatschappijen vallen tegen

De meeste luchtvaartmaatschappijen (71 procent) hebben wifi op minimaal één van hun vliegtuigen. "We hebben onderzoek gedaan naar de 35 populairste maatschappijen in Nederland", zegt Knol. Nederlandse maatschappijen blijven nog wat achter met het aanbieden. KLM heeft vooralsnog alleen aan boord van een beperkt aantal vliegtuigen wifi.

Transavia en Corendon bieden de service nog niet aan. 

Geen vereiste

De behoefte aan wifi wisselt sterk per reiziger, zegt Knol. "Zakelijke reizigers zijn sneller bereid om voor wifi te betalen dan reizigers die op vakantie gaan. Het is voor veel passagiers op vakantievluchten zeker geen vereiste." Precieze cijfers zijn er overigens niet. 

Dat wifi in de lucht nog relatief duur is, is een belangrijke verklaring. "En de dekking is zeker nog niet zo goed als op de grond", zegt Knol. "Het is voor veel passagiers nog onzeker wat ze krijgen voor hun geld. In de lucht zal de verbinding nooit zo goed worden als op de grond. Het hangt van de aanbieder af, hoe de dekking is. Aanbieders werken met verschillende technieken." 

Goedkopere maatschappijen

Volgens het onderzoek van Tix is de gebruiker nog altijd gemiddeld 6,65 euro per uur kwijt of 14.35 euro per vlucht.

De Scandinavische luchtvaartmaatschappijen zijn relatief het goedkoopst. SAS biedt dit jaar wifi aan voor 4,90 euro. De Portugese luchtvaartmaatschappij TAP is het duurst: die rekent 1 euro per MB.

Miniatuurvoorbeeld
Lol in de lucht

Passagiers van vliegtuig gillen het uit om hilarische steward

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van