Ga naar de inhoud
Laatste testfase

Kunstalvleesklier voor diabetici volgend jaar op de markt

Met Koops' uitvinding zou bloedprikken voor diabetes 1-patiënten tot het verleden moeten gaan behoren. Beeld © ANP

Het heeft zo'n anderhalf decennium geduurd, maar volgend jaar is het dan zover: de officiële introductie van een kunstalvleesklier voor diabetici.

Het apparaatje is bedoeld voor diabetespatiënten van wie de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt. Dat is het geval bij diabetes type 1.

De kunstalvleesklier is helemaal klaar, maar moet nog een certificaat krijgen. Als de laatste testfase positief uitvalt, wordt de uitvinding van suikerpatiënt Robin Koops in de herfst van 2019 op de markt gebracht.

Niet meer prikken en spuiten

Koops begon in 2003 met de ontwikkeling van het apparaatje dat ervoor zorgt dat mensen met diabetes niet meer hoeven te prikken, te meten, te rekenen en te spuiten.

De komende drie tot vier maanden wordt de kunstmatige alvleesklier getest bij 36 patiënten. De test is bedoeld om na te gaan of het apparaatje veilig genoeg is voor de patiënt.

Productie opvoeren

Zodra de (positieve) uitslag bekend is, gaat Inreda Diabetic in Goor de productie opvoeren. Inreda Diabetic is het bedrijf dat Koops oprichtte om zijn uitvinding te ontwikkelen en te produceren

"We willen vanaf september 2019 in eerste instantie 50 patiënten per jaar gaan helpen. Over twee tot drie jaar zouden dat er 1500 op jaarbasis kunnen zijn", zegt Koops.

Veel mensen helpen

Toen hij vijftien jaar geleden begon aan de ontwikkeling van zijn uitvinding had hij niet kunnen denken dat het nog zoveel voeten in de aarde zou hebben. "Je rolt van het een in het ander. Maar je stopt niet, je neemt automatisch de volgende stap. En het mooie is dat je hiermee heel veel mensen kunt helpen."

De eerste versie van Koops' vinding bestond uit twee grote kasten. Vervolgens werd het een apparaat ter grootte van een schoudertas en nu is het een klein draagbaar kastje dat de patiënt makkelijk bij zich kan dragen.

Hoe werkt het apparaat?

Diabetes is een stofwisselingsziekte met te veel glucose in het bloed. Omdat glucose een vorm van suiker is wordt het ook wel suikerziekte genoemd. Het hormoon insuline speelt een sleutelrol bij het op peil houden van de hoeveelheid glucose in het bloed, en dus bij diabetes. De alvleesklier (pancreas) geeft insuline af aan het bloed. Daarmee wordt de bloedsuiker geregeld. Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer.

De kunstalvleesklier koppelt een pomp aan een continue glucosemeter. Die meet voortdurend wat de suikerwaarde is. Hij stuurt de pomp aan om de juiste hoeveelheid hormonen, insuline en glucagon af te geven. Complicaties nemen sterk af, doordat de waardes veel stabieler blijven. "Het is een enorme verlichting voor de suikerpatiënt. Het kastje regelt alles", zegt Robin Koops, de uitvinder van de kunstalvleesklier.

De kunstmatige alvleesklier gaat 4500 euro kosten.

Minder
Lees meer
Minder hartinfarcten bij diabetespatiënten dankzij maagverkleining
Meer
Lees meer
Meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten door nachtdienst
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl