Stintdrama

Minister wil vervoersproblemen na stintverbod samen met kinderopvang oplossen

06 november 2018 19:48 Aangepast: 06 november 2018 19:51
Beeld © ANP

Minister Cora van Nieuwenhuizen gaat overleggen met de kinderopvangbranche om hulp te bieden met de vervoersproblemen die de sector heeft door het wegverbod voor de stint. Dat overleg zal plaatsvinden op 15 november, zei Van Nieuwenhuizen tijdens een debat in de Kamer.

De stint werd op 1 oktober verboden, enkele dagen na het ongeluk in Oss waarbij vier kinderen om het leven kwamen. In Nederland rijden 3500 stints rond, vooral in de kinderopvang. De branche kwam door het verbod op de elektrische bolderkar ernstig in de problemen met het vervoer van kinderen.

Snel resultaten onderzoek

Ook zei Van Nieuwenhuizen dat TNO, dat onderzoek doet naar de oorzaak van het ongeluk en de veiligheid van de stint, een bijeenkomst zal organiseren op 16 november. Daar kunnen alle experts op het gebied van de elektrische vervoersmiddelen een bijdrage leveren, zodat het onderzoek naar de oorzaak zo snel mogelijk kan worden afgerond.

De minister zei dat ze, na het volledige en zorgvuldige onderzoek, een terugkeer van de stint op de weg, mogelijk acht.  Maar dan moet die wel veilig zijn, benadrukte de bewindsvrouw in de Tweede Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een giftige cocktail: vier dode kinderen, paniek en House of Cards

Onvolledig Kamer informeren

Van Nieuwenhuizen kreeg het aan het begin van de avond toch nog flink voor haar kiezen. De SP, GroenLinks, PVV en de Partij voor de Dieren verweten de minister dat ze de Tweede Kamer onvolledig heeft geïnformeerd over de wijze waarop ze het besluit nam om de stint van de weg te halen. De minister noemde de gebrekkige informatievoorziening 'jammer, maar niet cruciaal'.

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat Van Nieuwenhuizen meer wist dan dat ze aanvankelijk deed voorkomen. Daarnaast vindt onder meer de GroenLinks dat het ministerie te kort is geschoten in het toezicht op de verkeersveiligheid van voertuigen zoals de stint.

Frits Wester over het debat: Een schurend verhaal

Volgens politiek commentator Frits Wester heeft de minister niet echt aannemelijk kunnen maken dat er alles aan gedaan is om de Kamer zo volledig mogelijk te informeren: "Het blijft een rommelig verhaal. In de tijdlijn die het ministerie geschetst heeft van het hele proces van besluitvorming zitten nog steeds lacunes. De stint moest gewoon zo snel mogelijk van de weg. Dat gebeurde met een schurend verhaal waarbij belangrijke informatie voor de Kamer is achtergehouden of genegeerd. Ondanks de argwaan die daardoor bij sommige partijen blijft bestaan, krijgt ze wel de mogelijkheid nu zo snel mogelijk met oplossingen te komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister jokte over 'ongeval' met stint in Amsterdam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`