Jaaggebied koning

Kamer: subsidie kroondomein Het Loo stoppen als kabinet het niet openstelt

06 november 2018 15:42 Aangepast: 06 november 2018 18:14
Kroondomein Het Loo.

De Tweede Kamer eist van premier Rutte dat het kroondomein Het Loo het hele jaar wordt opengesteld. Op dit moment wordt het natuurpark drie maanden per jaar gesloten, zodat beheerder van het kroondomein koning Willem-Alexander kan jagen.

Het is een regelmatig terugkerende discussie: de openstelling van het kroondomein Het Loo en de koning met zijn jachtgeweer. In 1959 schonk prinses Wilhelmina het kroondomein aan de Nederlandse Staat. Wel hielden de Oranjes het vruchtgebruik. Dat slaat op de opbrengst van de bosbouw en natuurlijk de jacht. De Staat betaalt het onderhoud.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De schatkist en de jacht van Willem-Alexander

Normale voorwaarde

Een normale voorwaarde voor het krijgen van openstellingsubsidie voor natuurgebieden is dat het gebied 358 dagen per jaar is opengesteld voor het publiek. Maar het kroondomein Het Loo is, op de paleistuin na, gesloten voor publiek in de periode 15 september tot 25 december. Rust voor het daar levende wild is het argument.

En daar zit hem de kritiek. Het is geen geheim dat de koning er in deze periode graag jaagt met familie en vrienden. En dat doet hij het liefst ongestoord en ongezien. Maar volgens de Partij voor de Dieren wordt daarmee niet aan de subsidievoorwaarden voldaan.

Premier wijst naar koning

Volgens premier Rutte is de openstelling aan de koning omdat hij formeel de beheerder is. Willem-Alexander zei onlangs in Londen juist tegen de pers dat het aan de Tweede Kamer is.

Vanmiddag werd een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen door steun van D66, PvdA, PVV, GroenLinks, SP, 50PLUS en DENK waarin de regering gevraagd wordt ervoor te zorgen dat het gebied vanaf 2021, als de subsidie opnieuw moet worden toegekend, ten minste 358 dagen per jaar geopend is. En daarmee ligt de kwestie weer op het bordje van de premier.

Overigens heeft Wilhelmina in 1959 wel bedongen dat de Oranjes het gebied terugkrijgen als de monarchie wordt afgeschaft. Dan kunnen ze zelf ook weer beslissen wat ermee moet gebeuren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore