Opgelicht

Geld kwijt door nepadvertenties sociale media: 'Die oplichters lachen zich rot'

06 november 2018 14:46 Aangepast: 06 november 2018 15:08
Arie werd ook opgelicht: 'Ik heb nooit iets gezien en ben mijn geld kwijt'

"Ik ben voor 100 euro opgelicht en ik ben lang niet de enige. Er gaat iets goed mis ", zegt Pim Sonnenberg. Hij werd via een malafide webshop op Facebook opgelicht. "Schandalig dat die oplichters zo makkelijk hun werk kunnen doen."

Steeds meer mensen worden opgelicht via advertenties op sociale media. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) schat dat Nederlanders daardoor vorig jaar voor zo'n 5 miljoen euro het schip in zijn gegaan.

'Geen buil aan vallen'

Een daarvan is Pim Sonnenberg uit Amsterdam. Hij zag op zijn Facebookpagina een advertentie van een zelfuitklapbare tent die hij dolgraag wilde hebben. "Prima tent, zag er betrouwbaar uit. En de prijs was ook goed: 69 euro", vertelt hij.

Pim kon ook nog eens via PayPal betalen. "Daar kon ik geen buil aan vallen, dacht ik. Er ging echt geen belletje rinkelen."

Opgelicht

Maar na twee weken kwam er een totaal andere tent. Niet zelfuitklapbaar, maar een festivaltentje dat je na een paar keer kunt weggooien. "En zeker ook niet geschikt voor vier personen, zoals was beloofd. Een persoon was al snel te veel."

Pim nam contact op met het online-betaalsysteem PayPal. Dat bedrijf meldde dat hij de tent kon terugsturen naar het Chinese bedrijf (verzendkosten: 25 euro) en dan het geld zou terugkrijgen. Maar de tent kwam nooit aan en dus is Pim al zijn geld kwijt. 

"Dat ding ligt ergens bij de douane in China heb ik gezien met track & trace. Ik ben voor 100 euro het schip in gegaan. En dan kun je zeggen; het is maar 100 euro, maar die oplichter lacht zich rot en kan gewoon zijn gang blijven gaan."

 

 

De automatisch opblaasbare hydraulische tent. De automatisch opblaasbare hydraulische tent.

De Amsterdammer is niet de enige. Ook Arie van Bezooijen uit Zevenhuizen kan erover mee praten.  "Ik kwam op Facebook een webwinkel tegen uit Spijkernisse. Via Messenger ben ik met deze aanbieder in gesprek gegaan", zegt Arie.

'Genaaid'

De webshop bood tuinspullen en woonaccessoires voor buiten en binnen aan. Arie deed de bestelling in januari. "Ik heb een huisnummer en een huisletter van beton aangeschaft. In totaal kostte me dat 38 euro."

Maar er kwam maar niets. Na zes weken wachten, was Arie het zat en nam hij contact op. "Maar telkens als ik wat vroeg, via Messenger of per telefoon, kreeg ik geen enkele reactie."

Arie komt het bedrijf niet meer tegen op Facebook. "Ik ben genaaid en daar kan ik niet tegen. Of het nou gaat om 1 euro of 1000, ik trek dit gewoon niet." Arie heeft aangifte gedaan bij de politie en bij de internetfraudedesk. "Ik vermoed dat daarna de site uit de lucht is gegaan. Het is gewoon echt goed balen.''    

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore