Psychische hulp

Rens (27) overleefde kanker en werd Kamerlid: 'Denken aan de dood is een eenzaam proces'

06 november 2018 14:30 Aangepast: 06 november 2018 14:34
Rens Raemakers in het gebouw van de Tweede kamer.

​​​​​​​Rens Raemakers was 18 jaar toen hij in 2009 erge pijn kreeg aan zijn onderrug en zijn tepel. Lange tijd konden artsen niets vinden, totdat op een scan bleek dat er een tumor zat in zijn zaadbal. Rens overleefde de ziekte door operaties en chemo, maar in de periode daarna miste hij de psychische hulp. "Kanker was klaar met mij, maar ik nog niet met kanker."

Rens is inmiddels 27 en zit sinds vorig jaar in de Tweede Kamer voor D66. Hij schreef samen met Mérie van der Rijt een boek over zijn ziekte en welke invloed dat had op zijn leven.

Positief blijven

"Tijdens mijn ziekte hoorde ik vaak 'Wel positief blijven'. Dat is moeilijk als de kans op overleving slechts 30 tot 50 procent is. Daarnaast heeft positief blijven geen enkele invloed op de genezing van kanker. Het is een kwestie van pech of geluk.  Overlevers van kanker zijn geen overwinnaars."

Toch noemde hij zijn boek 'Wél positief blijven' - De strijd van Rens Raemakers tegen kanker. "Dat is wel een worsteling geweest. Maar ik vond het prettig om dat zo neer te zetten. Mensen proberen je moed in te spreken. De buitenwereld zegt dat je positief moet blijven, daarom staat het in de titel ook tussen aanhalingstekens. Intern voelde ik het heel anders, maar dat kreeg ik niet uitgelegd. Ik voelde me verdrietig, eenzaam en alleen. De gedachte: misschien ga ik dood, dat is een heel eenzaam proces."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

App helpt chronisch vermoeide ex-kankerpatiënt: 'Ik herken nu patronen'

Bloed ophoesten

Rens had als 18-jarige jongen lange tijd last van zijn tepel, zijn onderrug en een keer heel heftig aan zijn zaadbal. Artsen konden niets vinden. "Uiteindelijk kon ik niet meer lopen door de pijn in mijn rug. En ik begon bloed op te hoesten. Toen ze een scan van mijn longen maakten begrepen ze wat er aan de hand was. Ze zagen de uitzaaiingen van een zeer kleine tumor in een van mijn zaadballen."

Een paar weken daarvoor was er nog niets te zien op scans van zijn onderlichaam. Raemakers had een bijzondere vorm van teelbalkanker, een kleine tumor met enorme uitzaaiingen. "Teelbalkanker is al behoorlijk zeldzaam. Zo'n 800 mensen krijgen het per jaar."

Rens Raemakers in het ziekenhuis in 2009. Rens Raemakers in het ziekenhuis in 2009.

Gezondheidsschade

Dat aantal neemt wel toe de laatste jaren. "Vanwege het DNA en het milieu. Ik wil er daarom aandacht voor vragen. Jongens en mannen tussen de 15 en de 35 jaar kunnen helpen bij het opsporen door zichzelf elke maand te controleren."

Rens is na een jaar van operaties en zware chemokuren én een jaar van revalidatie, sinds 2011 klaar met de behandelingen. "Ik ben altijd bang dat het terugkomt", zegt Rens. "Mijn arts zei dat mijn gezondheidsschade door de behandelingen te vergelijken is met een leven lang roken."

Kaal en oorsuizen

Rens, die zijn haar verloor en niet meer terugkreeg, heeft zo'n last van zijn been dat hij bijvoorbeeld niet meer kan voetballen. "En ik heb permanent oorsuizen, tinnitus, wat nooit meer overgaat."

Rens is voor zijn partij in de Tweede Kamer woordvoerder op het gebied van curatieve – en huisartszorg. "Ik wil dat zo veel mogelijk benaderen uit het perspectief van de patiënt."

Hulp na ziekte

Hij is daarom blij dat de politiek recent besloten heeft dat patiënten die kanker hebben overleefd, na hun ziekte psychische zorg vergoed krijgen.

"Mensen kunnen mede daardoor sinds maart psychosociale zorg vergoed krijgen. Het is jammer dat daar nog weinig gebruik van wordt gemaakt. Ik heb in de periode in het ziekenhuis zelf heel veel aan mijn medisch maatschappelijk werker gehad. Kanker was klaar met mij, maar ik nog niet met kanker. Omdat ik naast mijn ziekbed weinig te doen had, speelde ik veel online poker. Dat had kunnen uitlopen op een verslaving. Ik miste toen wel deze ondersteuning, die ik in het ziekenhuis had gehad."

Het boek van Rens Raemakers is sinds vandaag te koop. De helft van de opbrengst gaat naar Kika, de stichting die geld inzamelt voor onderzoek tegen kinderkanker.

De uitreiking van het eerste exemplaar van het boek met D66-fractieleider Rob Jetten en co-auteur Mérie van der Rijt. De uitreiking van het eerste exemplaar van het boek met D66-fractieleider Rob Jetten en co-auteur Mérie van der Rijt.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Behandelingen patiënten met kanker stilgelegd door lek in kernreactor Petten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore