Nederland

'Failliete ziekenhuizen kochten onvergoed kankermedicijn in'

06 november 2018 11:23 Aangepast: 06 november 2018 11:24
De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. Beeld © ANP

De failliete IJsselmeerziekenhuizen kochten vorig jaar en dit jaar maandenlang bepaalde kankermedicijnen in Duitsland, terwijl deze niet te declareren waren bij Nederlandse zorgverzekeraars. De eigenaar en bestuurder van de ziekenhuizen in Flevoland, Loek Winter, zou hebben geweten dat de medicijnen niet vergoed zouden worden.

Dat schrijft Follow the Money (FTM) dinsdag op basis van eigen onderzoek. Volgens de website zadelde deze praktijk de ziekenhuizen op met een verliespost van tussen de 3 miljoen en 5 miljoen euro. Dat zou hebben bijgedragen aan het faillissement van de toch al financieel zwakke zorginstellingen.

Op 25 oktober gingen de MC Groep IJsselmeer met vestigingen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam bankroet. Beide zorginstellingen waren in handen van zorgondernemer Loek Winter.

Belangen in leverancier

De medicijnen werden ingekocht bij een Duitse leverancier. Volgens FTM hebben Winter en voormalig bestuurder Tim Roldaan belangen bij dit bedrijf. Daarmee zou het in hun voordeel zijn geweest dat hun ziekenhuizen de medicijnen bleven inkopen, terwijl vergoeding ervan door zorgverzekeraars onzeker was.

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis betaalde wel voorschotten voor de medicijnen terwijl nog onduidelijk was of ze wel voor vergoeding in aanmerking kwamen, zegt een woordvoerder. Daardoor liep de schuld van het ziekenhuis bij de verzekeraar snel op. Andere verzekeraars, als VGZ, betaalden de medicijnen niet. Daardoor moesten de ziekenhuizen ze voorschieten.

De omstreden voorschotten door Zilveren Kruis bedragen zo’n 3 miljoen euro, ofwel ongeveer de helft van de totale schuld die de ziekenhuizen bij de zorgverzekeraar hebben.

De woordvoerder van de zorgverzekeraar zegt tegen FTM dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nog aan het onderzoeken of de medicijnen vergoed konden worden op het moment dat de ziekenhuizen failliet gingen.

Niet in Slotervaart

Winter was onbereikbaar voor een toelichting. De woordvoerder van MC Groep IJsselmeer kon nog geen commentaar geven. "Wij hebben het verhaal gezien, maar weten niet precies hoe het zit. Het ziekenhuis staat nu onder leiding van de curatoren, die kijken of het klopt. Maar het is een enorme klus om de onderste steen boven te krijgen", zegt de woordvoerder tegen RTL Z. 

Volgens de woordvoerder van het failliete Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, dat eveneens in handen was van Loek Winter, zegt teren RTL Z dat de kwestie daar niet speelt. "Onze ziekenhuisapotheek werkte samen met het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Die kochten medicijnen via de reguliere processen in." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore