Leukemie overwonnen

Joris (4) is kankervrij en mag als eerste bel luiden in ziekenhuis

06 november 2018 07:15 Aangepast: 06 november 2018 12:12
Beeld © Eigen foto

In het Prinses Máxima Centrum in Utrecht hangt vanaf vandaag een wel heel speciale klok. Kinderen die genezen zijn van kanker kunnen samen met hun ouders en vriendjes de klok luiden om zo een nieuwe periode te vieren. Het initiatief komt van de ouders van Joris Haspels (4). Hij is vandaag de eerste die de klok slaat.

Paulien en Jurjen, de ouders van Joris, bedachten het initiatief tijdens de behandeling van Joris. "Je komt als gezin zo vaak in het ziekenhuis dat je een band opbouwt met alle mensen daar. Als kinderen weggingen, gebeurde dat heel stil. Terwijl die kinderen hun leven weer terugkrijgen, dat mag best in het ziekenhuis worden gevierd", vertelt Paulien.

Ook zochten de ouders een manier om alle professionals met wie ze de afgelopen twee jaar het behandeltraject beleefden, te bedanken. "We zagen het 'ring the bell' op internet. In Amerika en Engeland vieren kinderen het einde van hun ziekenhuisperiode met die klokmethode. Daar werden we zo blij van, dat wilden we naar Nederland halen."

'Geen enkele ouder wil dit meemaken'

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat het gezin met Joris naar het ziekenhuis ging. "Daar kregen we de boodschap 'leukemie'. Bizar. We stonden als gezin midden in het leven. Ik had net een heerlijke avond gedanst. We dachten ‘even naar de dokter’ omdat bij Joris de blauwe plekken niet wegtrokken en dan dit."

"Geen enkele ouder en geen enkel kind wil dit meemaken", zegt Paulien. Ze krijgt nog steeds kippenvel als ze aan het moment terugdenkt. "Gelukkig werden we goed opgevangen op de afdeling oncologie. Er was een pedagogisch medewerker die Joris alles over de prikjes en de behandelmethode vertelde. Het was een fijne omgeving met Cliniclowns, theatervoorstellingen, een kanjerketting met kralen van elke behandeling."

Joris in de klokgieterij in Asten. Joris in de klokgieterij in Asten.

Wéér een kind beter

Tijdens de behandelperiode zochten Paulien en Jurjen naar hoop. "Joris was zo jong, hij had destijds nog niet goed in de gaten wat er aan de hand was. Hij glimlachte als hij 's ochtends wakker werd, kroop tegen ons aan als hij moe of misselijk was. De mooie en nare momenten wisselden elkaar af."

Vanuit dat idee is de klok ontstaan. "We wilden iets waar we naartoe konden leven. Een positieve afsluiting als alle behandelingen waren afgesloten, alle hobbels genomen. We hadden zelf de behoefte dat het hoorbaar was als een kind succesvol naar huis ging. Dat was een 'yes-moment', wéér een kind beter. Dat geeft hoop."

Percentages en overleving

Paulien vertelt dat ze tijdens de behandeling alleen nog maar met overlevingspercentages bezig waren. "Je weet dat het altijd mis kan gaan. Behandelingen kunnen verkeerd uitpakken, er kunnen altijd complicaties ontstaan. Het blijft fifty/fifty om te overleven."

Tijdens de behandelperiode ging het gezin naar klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten. "Nadat ze ons verhaal hadden gehoord, hebben zij de klok belangeloos voor ons gemaakt. Joris leefde naar dit moment toe, dat de bel af is en hij die klok mag luiden."

Een speciaal ziekenhuis voor kinderen met kanker

In het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie komt alle zorg en research voor kinderen met kanker bij elkaar. Het Centrum wil het hele gezin optimaal ondersteunen.

Nieuwe start

Joris geeft de klok aan het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. In dit ziekenhuis worden alle kinderen met kanker behandeld. De klok komt niet in een centrale ruimte te staan. "Het is een persoonlijk ritueel. Ouders en kinderen kunnen zelf kiezen of ze er gebruik van willen maken. Voor ons is het een ritueel om een periode af te sluiten, een nieuwe start."

De klok staat ook in een aparte ruimte omdat kinderen die minder goed nieuws hebben gekregen misschien niet op het geluid zitten te wachten en het niet horen. "Maar ik heb ouders gesproken die een kindje hebben verloren en ook de klok willen slaan om de periode in het ziekenhuis af te sluiten. Iedereen kan er zijn eigen invulling aan geven."

De eerste die de klok luidt

"Het gaat nu goed met Joris, zijn haar is terug, hij heeft meer energie, hij verheugt zich erop dat hij vaker naar school kan gaan. Hij luidt vandaag de klok en hoopt dat vele kinderen hem volgen."

Joris zal vanmiddag, precies twee jaar na zijn diagnose, de eerste zijn die de klok luidt en daarmee voor zichzelf een nieuwe periode inluidt. "Hij wordt omringd door ons gezin, vriendjes van Joris, andere ouders met kindjes van de afdeling, verpleegkundigen en de oncoloog. Hij heeft er ongelooflijk veel zin in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sterfte door kinderkanker historisch laag, toch overlijdt nog 1 op de 4

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore