Leerkracht ontlasten

Kerstontbijt of schoolvoetbal organiseren? Basisscholen huren eventmanagers in

05 november 2018 15:35 Aangepast: 05 november 2018 15:47
Beeld © Eigen foto

Ze regelen dat de straat wordt afgezet bij een verkeersoefening, dat Sinterklaas op tijd op de stoep staat of dat de schoolfotograaf komt: eventmanagers op basisscholen. Om leerkrachten te ontlasten besteden scholen het geld dat ze krijgen om de werkdruk te verlagen nu ook aan zulke managers.

Vanuit haar kennis als leraar weet Ingrid van der Zanden precies waar ze op moet letten bij het organiseren van evenementen. "Ik denk aan de veiligheid, weet wat gemeld moet worden bij de gemeente, vraag acht weken van tevoren een vergunning aan als we voor een verkeersoefening een gedeelte van de straat moet worden afgezet, dat soort dingen."

Ingrid werkt voor basisschool de Kring en basisschool de Beemd in Schijndel. Ze wordt betaald uit het potje om de werkdruk aan te pakken. Sinds het nieuwe schooljaar krijgen basisscholen 155 euro per leerling die ze kunnen besteden om de werkdruk bij leraren te verlagen. Dat geld wordt besteed aan meer onderwijsassistenten, betere ICT-middelen, maar dus ook aan eventmanagers.

Eventmanagers op scholen

Uit een peiling van PO-raad deze zomer onder ruim driehonderd schoolbesturen blijkt dat scholen vooral meer onderwijsassistenten (77 procent), leerkrachten (60 procent) en vakleerkrachten (43 procent) willen inzetten om de werkdruk te verlaten.

Woordvoerder van PO-raad Annemieke Kooper zegt geen cijfers te hebben over het inzetten van eventmanagers. "We horen wel dat scholen eventmanagers inzetten, maar weten de omvang niet. Iedere school maakt zijn eigen keuzes hoe het geld te besteden. Leraren zullen zeker ontlast worden als ze geen extra evenementen hoeven te organiseren, maar het zal het lerarentekort niet oplossen. Als leraren verkouden worden of griep krijgen dit najaar, hebben scholen alsnog een probleem. Aan beide kanten moet het probleem worden opgelost: de werkdruk, en het lerarentekort."

Schoolvoetbaltoernooi en Sinterklaas

"Niet al het werk ligt bij mij, ik stuur vooral aan", legt Ingrid uit. "Ik zorg dat activiteiten worden opgestart door een werkgroep die voornamelijk uit ouders bestaat." Het zijn nogal wat evenementen die elk jaar georganiseerd moeten worden. Denk aan de Koningsspelen, carnaval, het schoolvoetbaltoernooi, Sinterklaas en de kerstviering.

Aan het begin van het schooljaar inventariseren de eventmanagers de evenementen. Een leerkracht is klankbord. Directeur Lambèr Gevers is enthousiast. "We wilden de ouderbetrokkenheid vergroten en de werkdruk verlagen. Nu hebben we vier eventmanagers die samen met de ouders de activiteiten regelen."

Taakverlichting leraren

Dat zijn betaalde krachten. Hun werkzaamheden en de activiteiten zijn onlangs uitgebreid geëvalueerd. "Zowel de eventmanagers, als leerkrachten en de ouders zijn razend enthousiast over deze nieuwe aanpak”, zegt Gevers. “Het is een goed taakverlichtingsmiddel voor de leerkrachten. Ook worden ouders meer betrokken."

Mandy Koopman is mededirecteur van daltonschool Het Palet uit Nieuw-Vennep en stelde deze zomer de vacature op voor 'enthousiaste eventmanager'. "We hebben iemand aangenomen voor een dag in de week. Zijn eerste event, de Kinderboekenweek, zit erop."

Leerkracht ziek

Samen met het team besprak ze in welke taken de leerkrachten ontlast wilden worden. "De eventmanager beheert de jaaragenda, werkt die uit en doet alle administratieve dingen als brieven naar ouders. Zo kunnen de leerkrachten zich beter focussen op lesgeven, de oudergesprekken en andere taken."

De eventmanager is bijvoorbeeld al bezig met het schoolreisje, nog zo’n taak waar leraren weinig tijd voor hebben. "Het is fantastisch dat hij deze taken doet zodat hij de leerkrachten ontlast, maar als er een docent ziek is, hebben we alsnog een probleem, want een vervanger is nog steeds moeilijk te vinden."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore