Risicogroep

AIVD: ruim 500 IS-aanhangers in Nederland, groep kan dreiging vormen

05 november 2018 15:00 Aangepast: 05 november 2018 15:04
AIVD-baas Rob Bertholee. Beeld © ANP

Het aantal aanhangers van terreurorganisatie IS in Nederland is toegenomen tot ruim 500. Die groep vormt een risico, zegt de geheime dienst AIVD. "Wij gaan ervan uit dat deze 500 met de juiste motivering een aanslag zouden kunnen plegen", zegt hoofd van de geheime dienst AIVD Rob Bertholee tegen RTL Nieuws.

"Van die 500 aanhangers gaat wel degelijk een gevaar uit. Dat kan zich manifesteren in een dreiging", aldus Bertholee.

"Een aanhanger zou bij de juiste motivering steun kunnen geven aan een aanslag of een aanslagplanning. Maar een aanhanger zou ook iemand kunnen zijn die net over het randje geduwd wordt en dan de oproep van de verschillende leiders opvolgt dat je niet per se naar Syrië of Irak hoeft af te reizen, maar ook thuis een aanslag kan plegen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AIVD: in zes jaar tijd vier aanslagen in Nederland verijdeld

500 is veel

Dat AIVD presenteert vandaag het rapport 'De erfenis van Syrië' en beschrijft daarin wat de gevolgen zijn van de opkomst van IS, de oorlog in Syrië en het verdwijnen van het kalifaat.

Hoe groot de toename van het aantal IS-aanhangers in Nederland precies is, wil de dienst niet zeggen. Maar in het verleden werden de IS-aanhangers geschat op enkele honderden. Nu wordt het aantal van 500 genoemd. "Dat is veel." 

Duizenden sympathisanten

Daarnaast wonen in Nederland ook nog enkele duizenden sympathisanten van IS, meldt de AIVD. Die sympathisanten geven geen actieve steun aan IS.

Door de professionele propaganda van IS reisden jihadisten de afgelopen jaren sneller uit naar oorlogsgebied. Ook de drempel om aanslagen te plegen in eigen land is daardoor verlaagd.

Ondergang van het kalifaat

De geheime dienst constateert dat IS niet is verslagen door de strijd in Syrië en de ondergang van het kalifaat. De terreurbeweging is ondergronds gegaan en hoopt het kalifaat opnieuw te verwezenlijken.

IS wil nog steeds aanslagen plegen in het westen. Of dat lukt, is volgens de geheime dienst afhankelijk van de ontwikkelingen in Irak en Syrië.

Invallen in verschillende steden: grote terroristische aanslag verijdeld:

Eind september werden er zeven jihadisten opgepakt in verband met een grote terreurdreiging in Nederland. De mannen zouden met bomvesten en AK47's veel slachtoffers willen maken bij een groot evenement.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore