Lastig probleem

Kind jarig? Nodig gewoon alle klasgenootjes uit

05 november 2018 09:35 Aangepast: 05 november 2018 18:09
Kinderen met ballonnen (archieffoto) Beeld © iStock

Verjaardagsfeestjes kunnen een heet hangijzer zijn op de basisschool, vooral als een kind elke keer buiten de boot valt bij de uitnodigingen. Ouders kunnen dat voorkomen door álle klasgenoten van hun kind uit te nodigen.

Dat is een open deur, maar dan wél een die goed werkt. Alle kinderen uit een klas uitnodigen voor verjaardagsfeestjes, zorgt namelijk voor een positievere sfeer. Zeker als dat aan het begin van het schooljaar gebeurt, stelt Laura Batstra, hoofddocent Orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Saamhorigheid

Ook zorgt zo'n inclusief beleid voor een sneeuwbaleffect: meer kinderen worden vaker uitgenodigd voor een feestje. En dat heeft weer een positieve invloed op de saamhorigheid in de klas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kind met Down niet uitgenodigd op feestje, moeder schrijft confronterende brief

Batstra deed onderzoek bij vier klassen op twee scholen in Groningen. De twaalf verjaardagsfeestjes-voor-iedereen die dat opleverde, werden positief ontvangen door ouders, leerkrachten en door de kinderen zegt ze.

Voor iedereen

Op basis van haar bevindingen schreef Batstra het Handboek Klassenfeestjes. Vandaag, tijdens het Nationaal Schoolontbijt, presenteert ze het boek. Daarin geeft ze ouders tips voor het organiseren van een 'Inclusief Klassenfeestje', waarbij alle klasgenootjes van je kind welkom zijn.

Een paar van die tips: zorg dat je met genoeg volwassenen bent om zo'n feestje in goede banen te leiden, richt een aparte hoek voor eten in, zorg voor een duidelijke afsluiter en wissel spelletjes af met 'vrij' spelen.

Alle klasgenoten uitnodigen voor een een kinderfeestje kan de volgende voordelen hebben:

  • Het leert kinderen dat iedereen erbij hoort.
  • Als je het klassenfeestje samen met andere jarigen geeft, kun je de kosten drukken. Gemiddeld kost een kinderfeestje met één jarige en 7 gasten zo'n 111 euro. Door het met twee of drie kinderen te vieren, kun je die kosten aardig drukken.
  • Een klassenfeest kan voor jouw kind een mooie binnenkomer zijn, als hij of zij nieuw op school is.
  • Als je kind zelf vaak wordt 'vergeten' voor een feestje, kun je daar wellicht verandering in brengen door zelf de hele klas uit te nodigen.

Kleinschalige feestjes

Zelf is Batstra betrokken bij samenwerkingsverband Druk & Dwars, gericht op de ondersteuning van kinderen met ADHD en hun ouders. Ze organiseerde het inclusieve klassenfeestje in eerste instantie voor haar zoon Max. Het concept bedacht ze samen met muziekleraar Wim Venema.

Dat een klassenfeestje in plaats van een klein feestje goed kan werken, betekent volgens haar overigens niet dat iedereen altijd z'n hele klas moet uitnodigen. Niet alle kinderen (en ouders) vinden zo'n groot feest leuk en kleinschalige feestjes hebben ook hun charmes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo overleef je een kinderfeestje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore