Fileleed

Filehufters aangepakt: meer weginspecteurs gaan boetes uitdelen

04 november 2018 12:15 Aangepast: 04 november 2018 12:17

Om de strijd tegen files aan te gaan, wordt het aantal weginspecteurs verdubbeld. Deze inspecteurs kunnen boetes uitdelen voor overtredingen die files veroorzaken, zoals het negeren van rode kruizen.

Het ministerie van Verkeer gaat hiervoor 100 miljoen euro extra uittrekken. Dat zei minister Cora van Nieuwenhuizen bij WNL op Zondag. 

Verdubbeling

Er zijn nu 50 weginspecteurs, dat worden er dus 100. Deze inspecteurs kunnen bijvoorbeeld automobilisten die een rood kruis negeren of vrachtwagens die op de vluchtstrook parkeren op de bon slingeren.

Volgens de minister creëren of verergeren overtreders met hun gedrag files. Ook zorgen ze voor gevaarlijke situaties voor bijvoorbeeld bergers na een ongeluk. "Eén op de vijf files komt door een ongeluk", stelt Van Nieuwenhuizen.

Strijd

Om het aantal files omlaag te krijgen, wil Van Nieuwenhuizen ook actief campagne blijven voeren tegen mensen die met andere dingen bezig zijn dan rijden wanneer ze achter het stuur zitten.

Volgens haar is er naast de kijkersfile steeds vaker sprake van filmersfiles: mensen die een ongeluk filmen en daarbij een file veroorzaken of groter maken.

Drukste spits van het jaar

Afgelopen donderdag was de drukste spits van het jaar tot dusver. Er stond volgens de ANWB 1100 kilometer aan file op snelwegen en N-wegen.

Vooral rond Rotterdam, Den Haag en Utrecht was het erg druk.

 

 

Miniatuurvoorbeeld
Drukste spits

Drukste spits van het jaar: ruim 1000 kilometer file

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore